L’orient, a libanoni. Berlini kajarendelős

Eljött a dél és lusta voltam főzni, így megnyitottam „barátomat” a Lieferando oldalát (helyi Netpincér) és úgy rangsoroltam az éttermeket, hogy honnan hozzák ki leghamarabb. Itt majdnem az első helyen állt a L’orient, libanoni talponálló.

Tényleg hamar itt volt a kaja, ami két adagban érkezett. Volt egy nagy és forró (kint épp tél van -2 fokkal, szóval tényleg gyorsak voltak) alumínium tálca és egy zacskó, amiben az „egyebek” voltak.
Az „egyebek” egy libanoni (vagy bármilyen arab vagy perzsa) étteremnél mindig felérnek egy teljes ebéddel, de azért nem überelték a főételt.
A szatyorban volt egy adag lepénykenyér, 2-2 adag humusz és fokhagymás mártás, egy kóla, két adag saláta és a prospektusuk, hogy hátha rendelnénk még tőlük a jövőben. Előre szólok, hogy igen, bejött a hely és egész biztosan fogunk még rendelni. 

L'orient

Ha még nem ettél ilyen keleti étteremben, akkor elmesélem, mit látsz. Ezek tipikus ottani fogások, ilyet bármikor és bárhol ehetsz.
A salta az simán saláta. Na de a többi!

A kolbász az a sucuk (szucsuk) nevű erősen köményes, nyilván nem disznóból készült vékony kolbász. Ez egy tipikus étel a törököknél, de az összes szomszédjukban is. Marhából meg bárányból készül és természetesen egy csomó fűszer van benne. Nem csípős.

A darált húsból készült dolog a kofta/köfte. Szintén marha vagy/és bárányhusiból van. Az nem annyira fűszeres, viszont szintén frissen van grillezve mindig. Mert grillezni jó!
Néha szoktak bele zöldfűszereket tenni, amitől frissebb íze lesz.

A csirke az bizony a sish tawook/sish taouk nevű étel, ami egy pácolt csirkemell lényegében, a pác pedig jó sok kakukkfüvet tartalmaz, attól lesz olyan isteni íze. Mindig nyárson készítik, grillen. (Bár én itthon simán serpenyőben sütöm, miután egy éjszakát pácolódott a hűtőben.)
Ha szeretnél ilyet készíteni, akkor végy egy kis joghurtot, tegyél bele sót, borsot, pirospaprikát, ne sajnáld a fokhagymát sem és bátran zúdíts bele egy csomó kakukkfüvet. Ebbe forgasd bele a csirkét, amit egy éjszakára tedd hűtőbe, majd másnap grillezd meg vagy serpenyőben süsd meg kevés olajon.

Volt még egy adag kockára vágott bárányhusi grillezve, ami szintén jó volt, de itt elmesélem, hogy a birkát itt nem azét tartják, hogy majd a szőrét vagy bőrét hasznosítják, hanem a húsáért. Nem tudom hogy csinálják, de itt jó ízű a bárány, én is szoktam venni a Boluban.

A hummuszt szerintem mindenki ismeri, a fokhagymás szószt viszont kevésbé. Annak tum a neve, és az egész Földközi-tenger vidékén népszerű, így még a görögök is eszik és fogyasztják, de meg mernék esküdni, hogy ott más a neve.

A többi kaját látjátok: volt még krumpli meg egy kis hagyma meg volt még egy adag menta, ami legalább olyan fontos a közel-keleti gasztronómiában, mint nekünk a pirospaprika. Nincs élet nélküle. Amúgy hatalmas csokrokban árulják télen-nyáron Berlinben.
Az a nagy zöld paprika az meg olyan csípős volt, hogy majdnem meghóttam tőle, de nagyon finom volt az is.


Összességében a L’orient jól vizsgázott, tuti rendelek még tőlük.
A kólával együtt a teljes kupacért fizettünk 26 eurót és nem tudtuk megenni ketten ezt a kétszemélyes tálat.