Hajóutak olcsón? Hol lehet olcsón foglalni?

Tagadhatatlan, hogy imádok hajózni és az óceánjáró hajók több évtizede nagy szerelmeim.
Utoljára, amikor Magyarországon jártam feltűnt, hogy tele van aggatva a város reklámmal, mindenféle csilivili hajó képével. Meglepett. 
Gyorsan körbejártam a piacot, hátha olcsóbban lehet foglalni az utakat Magyaroroszágon. Mire jutottam? Hajóutak olcsón? 

Hol lehet olcsón hajóutat foglalni?

Hajóutak olcsón? Egyáltalán létezik-e olcsó hajóút? Mitől függ egy hajóút ára?

Létezik olcsó hajóút (lásd lejjebb), ami olcsóbb, mintha mondjuk a Balatonnál töltenél el ugyanannyi időt.
Néha még akkor is olcsóbban jön ki, ha oda kell utaznod a kikötőbe.


Mitől függ az ára egy hajóútnak?

Csomó dologtól, de általánosságban elmondható, hogy a Földközi-tengeren hajózni vagy a Karib-tengeren eltölteni néhány napot vagy hetet a legolcsóbb.
Ha különlegesebb helyszínekre vágysz, vagy kisebb, de nagyobb luxust kínáló hajóval mész, akkor az ár már nem annyira kedvező, jobban a zsebedbe kell nyúlni.
Általában a Karib-tengeren egy egyhetes hajózás már kijön 150.000 Ft-ból (belső kabinban) a Földközi-tengeren pedig hasonló árakkal számolhatsz, bár itt sokkal nagyobb a szórás, tehát előfordulhat, hogy akár 60.000 Ft körül is megkapsz egy egyhetes utat fejenként.

Az árak mindig széles skálán mozognak még azonos hajón belül is, a választott komfortfokozat, a kabintípus, az útvonal és az előre lefoglalt szolgáltatások szerint.

hajóutak olcsón


Hol foglalj hajóutat olcsón?


Mielőtt foglalsz, nézz szét több weboldalon, vagy nézd meg a kiszemelt hajóstársaság saját oldalát, ott mi az ajánlat. Hozzáteszem, hogy nem minden cégnek van olyan saját oldala, ahol az útjaikat le tudod foglalni, sokan csak közvetítőkön keresztül értékesítik az utakat.

Ahol mi többször foglaltunk, az a Seereisedienst.de német oldal volt.
Teljesen korrekt társaság, semmi panaszunk nincs rájuk. (Bár egyszer az összes résztvevő minden adata teljesen random került bele a végleges foglalásba, de ebből probléma nem származott mert az ember szépen kijavította magának a helytelenül szereplő adatokat, bár erősen ráncoltuk a homlokunkat amikor megláttuk.)


Érdemes szétnézned az Expedia oldalán is. Ugyanígy, a Kayak is szuper ajánlatokat tud kidobni neked, akár úgy is, hogy repülő + hajóút egyben. Jó oldal mindkettő!

Ha a Karib-tengerre mennél, a CheapCaribbean oldalt is nézd meg. Itt nemcsak hajós, hanem egyéb nyaralós ajánlatok is vannak sokszor nagyon jó áron.
A Cruisedirect.com oldalon is foglaltunk már, ők is korrektek voltak, de nincs levelezési mániájuk, mint a németeknek.

Német oldalak közül (add oda a Google translate-nek őket, ha nem beszélsz németül) nagyon jók a következők, bármilyen utazás foglalására:

Kedvenc német oldalaim:

Urlaubspiraten.de – is általában teljes utazások vannak repcsivel, szállással, ellátással.
Urlaubsguru.de – Hasonló utakat talász jó áron itt.
FreeTravel.info oldalon főleg repjegyek vannak.


Magyar szemmel nézve néha vérlázítóan olcsón jön ki némelyik! Kedvencem az all inclusive 8 napos dominikai / zanzibári / kubai nyaralás négycsillagos, tengerparti szállodában, repőlővel 150.000 Ft-ért. Minden illetékkel és adóval együtt.
Mi egyszer 106 euróért voltunk másfél hetet Rodoszon ugyanilyen felállásban, tehát nem átverés az ár.
Vagy az idei Las vegasi utunk is 400 euró volt repülővel, szállással együtt. Ennyiért a Balatonon nem töltünk el egy hetet…

Hajóutak foglalása

Felteszik a netre a hajóutakat, te kivlasztod a neked szimpatikusat, elindítod a foglalást.
Mivel több helyen is fent van ugyanaz az ajánlat, ugyanaz a kabin, általában nem igazolják azonnal vissza az utadat.
Van olyan is, hogy egy ügynökség (utazási iroda) megvesz bizonyos kabinokat egy hajón és azokat értékesíti. (Ilyen például a Meraviglián a mi kabinunk, ami extra nagy balkonos lesz és főleg ezeket ajánlotta a foglalásnál a rendszer.)
Ha foglaltál egy utat, akkor általában nem azonnal kell kifizetni a teljes árat, de még egy részét sem kell, ugyanis először meggyőződnek arról, hogy amit te szeretnél, az elérhető-e még.
Ha igen, akkor megkapod a leveledet (email vagy hagyományos posta) és abban lesz a csekk vagy a számlaszám, ahova utalni kell általában az út árának 20% -át.
A maradékot egy hónappal az indulás előtt kell kifizetni.
Az első levélben benne lesznek az alap tudnivalók a hajóról, még térképet is kapsz a fedélzetekről.
Az utolsó levélben (postai vagy e-mail) az indulás előtt körülbelül egy hónappal lesz a bőröndcédula és néhány tipp arról, hogy milyen ruhával készülj, illetve újra elküldik a biztosításodat és egyéb fontos tudnivalókat.

Milyen kabintípusok vannak egy óceánjáró hajón?

Belső kabin: Legolcsóbbak mindig a belső kabinok. Ezeknek nincs ablakuk. Semmivel sem rosszabbak ezek a kabinok, mint a balkonosak vagy ablakosak (általában).
Van, aki kifejezetten ezt a kabintípust keresi mert itt nagyobb a csönd (nem mindig) és nagyobb a sötétéség, tehát jobban tud pihenni.

Virtuális balkonos belső kabin: Ezek lényegében erkélynek kinéző hatalmas kijelzők, ahol a hajó különböző pontjain lévő kamerák képeit láthatod. Elsőre teljesen olyan, mintha tényleg lenne ott egy valódi balkon.
Itt tudod megnézni 🙂 A Royal Caribbean társaságnál vannak ilyenek.

Ablakos kabin: az ablakot nem tudod kinyitni, de kilátsz rajta.

Balkonos kabin: ez a legáltalánosabb kabintípus a hajókon. A balkon nagysága rengeteg dologtól függ, de általában elég hely szokott ahhoz lenni, hogy két ember leüljön.

Mindenféle lakosztályok: duplex (kétszintes) lakosztály, jakuzzis, 130 négyzetméteres, többszobás, mint égen a csillag, annyi a variációk száma. Érdemes szétnzézned a kiszemelt hajón rendelkezésre álló kabinjai között.
Nyilván, minél nagyobb, minél extrább, annál drágább a kabin.

Mi van benne az árban?

Az alap az, hogy az étel és az alap ital benne van az árban. Ez azt jelenti, hogy víz, általában amerikai kávé és (a reggelihez) gyümölcslé van az árban.
Annyiszor töltöd újra, ahányszor akarod.
A színház is benne van az árban.
A fitness használata is ingyenes, ugyanígy a medencék és pezsgőfürdők is ingyenesek a hajókon.
Az animációs programok, mivel arra szolgálnak, hogy az utasok hangulatát feldobja, szintén mindig ingyenesek.

Ami nem mindig van benne az árban:
Hajóstársaságtól függ, hogy az oda és visszautad benne van-e, hogy benne van-e a wifi a fedélzeten, vagy a személyzetnek adott napi boravaló benne foglaltatik-e az alapdíjban.
A borravaló 8-10 euró szokott lenni naponta.
A különleges éttermekért kell még fizetni minden hajón és az egyéb szórakoztatásért.
Masszázs: ha olyan a kabinod, lehet, hogy jár hozzá ingyenes masszázs is, de ha nem, akkor egész biztosan fizetős.

Óceánjáró hajóutak olcsón

Hűségprogramok – Hajóutak olcsón?

Ha utaztál már hajón, vagy már van egy érvényes foglalásod, érdemes a hűségprogramba regisztrálni mert ha elérsz egy bizonyos mennyiségű pontot, ingyen egyhetes utat kapsz ajándékba.
Pont jár a foglalásokért és a fedélzeti költések után. A kaszinóban való költés nem szokott beleszámítani, de azok már nem a “hajóutak olcsón” kategória 🙂

Mikor foglalj hajóutat?

Na, ez egy érdekes kérdés.
A hajóútakat nagyon sokan 2 évre előre foglalják, hogy a kedvenc kabinjukat kapják, vagy hogy olcsóbban megkapják ugyanazt a szolgáltatást.
Akkor is olcsóbban utazhatsz, ha valamiért marad kabin és last minute útként feldobják a fent említett oldalakra.

Tehát mindenre van példa.
Mivel a hajóútnál nem az hely a lényeg, ahova eljuthatsz, hanem maga a hajó, ezért a többség igyekszik még idejében foglalni és jó kabint választani.
Ha hagyod az utolsó pillanatra, valószínűleg már csak a maradék kabinok közül választhatsz.

Norwegian Jade óceánjáró hajó - Vele a Karib-tengeren tehetsz hajóutakat olcsón

Mire vigyázz foglaláskor?

1, Foglalás előtt nézd meg, hogy oda tudsz-e jutni az indulási kikötőbe könnyen és egyszerűen.

2, Figyelj arra, hogy neked megfelelő kabint válassz. Erre én a Cruisemapper vagy a CruiseDeckPlan oldalt használom. Érdemes kinézni a fedélzetet, az erkély nagyságát és mindent, amit fontosnak találsz.

3, Előre foglalat szolgáltatások: sokszor a kabintípusodtól függ azok ára. Lehet, hogy jobban jársz egy magasabb kategoriájú kabinnal.

4, Vacsora időpontja? Ha korábban szoktál enni, akkor érdemes az első ültetős vacsorára bejelentkezni.

Hajóutak részletre?

Vannak nemzetközi oldalak, ahol a foglalásnál felajánlják a részletfizetést, általban 10%-os kamatra.

Régebbi vagy új hajóval menjek?

A régebbi hajók általában sokkal kisebbek, ezzel párhuzamosan viszont a felszereltségük is egészen más tud lenni, mint egy idén elkészült hajónak. Fejlődik a hajózás, nem is kicsit.
Ha hajóutat választasz magadnak, jól nézd meg a hajót a neten, már minden hajóról vannak videók még magyarul is, képeket, mindenféle ismertetőket és térképeket is találsz.
Én személy szerint jobban szeretem a modernebb hajókat, de van aki meg a régi hajókra esküszik.
Ki kell próbálnod, neked melyik a jobb vagy kényelmesebb.

Az útvonalra vagy a hajóra vagy kíváncsi?

Ha még nem hajóztál, akkor majdnem biztos, hogy az útvonalat részesíted előnyben és nem a hajót.
Aki többször hajózott már (vagy legalább egyszer) az tudja, hogy a hajó sokkal fontosabb, mint az útvonal.
Miért?
Mert ha hajóval mész, nagy valószínűség szerint nem tudod a szigetet / várost / helyet úgy felfedezni, ahogy szeretnéd az idő szűkössége miatt és a hajón sokkal több időt fogsz eltöteni, mint a szárazföldön.
A hajón fogod az időd döntő többségét eltölteni és NAGYON nem mindegy, hogy milyen a hajó.
Először ezt én sem értettem, hogy miért a hajó a fontosabb, de miután a múltkor megszívtuk a Costa Fortunával, megértettem.
Ha most megkérdezik, hogy hol voltunk Húsvétkor, akkor azt mondom, hogy a Costa Fortunán voltunk. Az, hogy voltunk pár városban, egészen mellékes információ.

Hajóutak olcsón? Mennyi a legolcsóbb?

38 euró (12.000 Ft)

Kép forrása: Seereisedienst.de
Gyorsan megnéztem, mennyibe kerül ebben a pillanatban (2019 július 17) a legolcsóbb hajóút.
Hajóutak olcsón?
A fenti ár jött ki. 12.000 Ft, ebben maga a “szállítás” és az ellátás van benne, alap szórakoztatással.
Hozzáteszem, hogy ha icipicit emeled az összeget és még hozzádobsz 5000 Ft-ot, akkor már 3 napra mehetsz. Szeirntem ez sokkal jobban megéri.
Ha hosszabb útra mennél, akkor ebben a pillanatban a 17 napos út Kanadából Kubába a nagy dobogós 390 euróért. Nyilván az a hátránya, hogy Kanadába vízum kell, amit macera beszerezni.

Az egyhetes utak között most kereken 300 euróért adnak egy utat Miamiból indulva. (Miamiba átalában ügyesen szervezve már eljuthatsz 250 euróból, retúr)


Összefoglalás: Hajóutak olcsón?

Bizony léteznek hajóutak olcsón, csak az embernek rugalmasnak kell lennie és résen kell lennie a foglaláskor. És azt is el kell fogadnunk, hogy minél többet költünk a kabinra, valószínűleg annál jobbat kapunk.