CSD Berlin Pride 2017 – amikor szakad az eső

Kihagyhatatlanul jó volt idén is, akkor is ha esett! Mit esett… SZAKADT az eső!
Nézzük először a számokat:

  • Összesen 750.000 ember volt kint idén, ami nem kevés, többségük Berlinben élő.
  • Ebből 76.000 volt az, aki aktívan részt vett, vagyis nemcsak felvonult, hanem készült is valamivel.
  • A résztvevők 42%-a heteroszexuális.
  • 60 kamion volt és rengeteg gyalogos valamilyen szervezetet képviselő felvonuló csoport.
  • A menet 6 órán át volt mozgásban, vagyis az eleje délben indult és az utolsó kocsi délután 6-kor ért a Brandenburgi kapuhoz.
  • A buli éjszakáig tartott a kapunál, jó koncertek voltak, tűzijáték, stb.
  • állítólag 10.000 rendőr volt kint, de….

Itt a rendőrség máshogy működik. Nem látunk sem a Pride-on, sem a mindennapokban rendőröket ácsorogni az utcán, de ha van valami, azt onnan látjuk, hogy hirtelen ott van egy csomó nem túl bíztató kinézetű rendőr.

Géppisztolyost meg csak a reptéren lehet látni, de ott is csak 1 mászkál fel s alá az 5 terminálon. Teljesen más a felfogás, nem azzal akarnak védeni, hogy mutogatják magukat és a lakosságot félemlítik meg.
Feltételezem, – nyilván soha nem fogják elmondani- hogy nagyon erős és jó itt a megfigyelés, amit nem tudom, hogy csinálnak, de láthatón jól végzik a munkájukat mert nagyon kevés bármiféle bűneset van.
A leggyakoribbak a zsebtolvajlások, többségét a Morgenpost szerint kiskorú románok követik el.

Szóval csak ott volt rendőr, egyenruhában, ahol az autója mellett állt és az esetlegesen bekanyarodni akaró autósoknak mondta el, merre tudják kikerülni a menetet. Ennyi. Feltételezem, hogy sok civilruhás  rendőr volt a menetben, és ott buliztak velünk 🙂

Az idei Prode-on a 60 kamion közül az egyik az Evangélikus egyházé volt (ráadásul Berlin mitteiek voltak! -mi is Berlin Mittében lakunk) ami engem nagyon meglepett, mert mennyire elítélendő már a melegek házassága és a melegség az átlag vallásos emberek között…
Aztán hazajöttem és elolvastam, hogy  a berlini és brandenburgi egyházközösségben (tehát az egyész tartományban!) már tavaly júniustól lehet a melegeknek is házasodni TEMPLOMBAN.
Úgyhogy plusz egy pacsi nekik virtuálisan.
És az egyházi kamion elég jó technót nyomott végig! 🙂

Itt van egy csomó jó kép.

Többi kamion: A BVG nekem egyre szimpatikusabb. Ez a helyi BKV, de amellett, hogy a szolgáltatásuk jó, a járművek tiszták, és általában pontosan járnak (azért itt is vannak késések) olyan, de olyan marketingesei vannak, hogy az ember már várja, hogy mikor alkotnak valamit, amin lehet hetekig röhögni.  Van egy csomó reklámjuk az aluljárókban meg a megállókban és mind nagyon vicces. Emellé a facebookon folyamatosan jön belőlük a hülyeség és midenre azonnal reagálnak, mindegy, hogy pozitív, vagy negatív dolog az, képesek akár a saját bénaságukból is viccet csinálni.
Szóval a BVG kamion, az idei kedvencem. 2 szinten voltak rajta emberek, nem is kevesen, és nagyon jó zenét nyomattak a régi slágerektől kezdve a modernebbekig, keverve egy kis technóval (ez a helyi zene, Berlin a techno fővárosa) és volt néhány nagy német sláger is.
A kamion végében a lépcsőn volt egy pasi, körülbelül Lady Dömper kaliberű, tökéletesen hozta a BVG formát, egyedül is hatalmas showt csinált. Aztán ott voltak a BVG-s kamionból dobálós cuccok: kedvenc, amit sajnos nem tudtam szerezni: “BVG sárga” póló, rajta fekete betűkkel: peace, love, and happenis. 😀

Másik kamion ami jó zenét nyomott az a helyik törökök techno kamionja volt. (Nem vagyok techno őrült, azt leszögezem)
Az idei pride-on több volt a politika – idén választsáok vannak – és nagy bánatomra nem volt itt a Ryanair 🙁 pedig tavaly ott voltak a legjobb testű pasik. De majd jövőre.
De ettől függetenül rengeteg  cég kint volt, a Booking.com -tól a Dildo Kingig, mindenki.

Az idei pride érdekessége az eső volt.
Engem a menet körülbelül harmadánál ért, és az átlag helyi esővel szemben most SZAKADT és nem állt el pár perc után, hanem vagy fél óráig esett. Mindenki elázott, még a vízálló táskámban is állt a víz. Olyan volt, mintha egy zuhany alá beálltam volna fél órára. Aztán elállt, ment tovább a buli, majd ugyanez ismétlődött.
A Brandenburgi kapu előtt volt egy nagy színpad, azt már nem tudtam megnézni, pedig sokáig volt műsor és este még tűzijáték is volt.
Nem volt kellemes vizes ruhában, szélben, körülbelül 22 fokban ácsorogni, de majd jövőre nem esik az eső 🙂

Nagy különbség a Budapesti és Berlini pride között, hogy itt nincsenek az emberek heccelve egymás ellen. Itt nem azért megy ki az ember a Pride-ra, hogy kiálljon valakik jogai mellet, és csakazértis elmegy, bármennyire is fújolnak a kerítés másik oldalán. Itt azért megy el az ember (én) mert egy hatalmas buli, ami arról szól, hogy sokfélék vagyunk és a sokszínűségünk nem elvesz, hanem hozzáad valamit a “nagy képhez” és mert nagyon, de nagyon jó érzés ennyi jókedvű ember között lenni, táncolni, énekelni, értékelni a másik másságát, mindegy miben más.
Mondjuk igen, Berlin meleg város, itt nem esemény vagy szám az, ha egy lány lánnyal él, vagy ha egy fiú fiúval jár. Nem szám az, ha kézenfogva mennek az utcán, mert az ő dolguk, mit csinálnak.
Itt vannak -nem is kevés – óriásplakátok, ahol nem a “hagyományos felállású” párok vannak, hanem 2 lány vagy 2 fiú érzi magát jól a tengerparton, vagy épp egy ágyban.
A BVG-nek példál van olyan plakátja, ahol 2 fiú és 2 lány csókolózik. És nincs leköpködve, összefirkálva, nincs felháborodás. Béke van. Egymás elfogadása.
Szeretek ilyen rugalmas társadalomban élni!
Jó itt élni!