10 dolog, amit nem tudtál Bolognáról

10 dolog, amit biztosan nem tudtál a szépséges Bologna városáról

 

Bologna
1: Bologna az árkádok városa

Tudtad, hogy Bolognában több, mint 38 kilométernyi árkád alatt sétálhatsz? (És ez még csak a belváros!)
A világon nincs még egy olyan város, ahol ennyi összefüggő árkádot láthatsz!

neptune fountain

2: Neptunusz

A Fontana del Nettuno (Neptunusz szökőkút) a Piazza Maggiore melletti Piazza del Nettuno mellett áll. A helyiek csak  Óriásnak becézik hatalmas méretei miatt.
A szobrot az aronai születésű Carlo Borromeo püspük építtette (tiszteletére pedig a világ második legnagyobb bronz szobrát építették a Lago Maggiore mellett, amibe fel is lehet mászni). a szobrász pedig  Jean de Boulogne da Douai volt. Némi vita kerekedett a szobor készítésénél, mert Boulogne nagyméretű nemi szervvel akarta elkészíteni Neptunusz szobrát, de ezt az egyház megtiltotta neki, mígnem az az ötlete támadt, hogy akkor úgy állítja fel a szobrot, hogy az bizonyos szögből nézve úgy nézzen ki, mintha a Neptunusznak hatalmas pénisze lenne. Terve olyannyira sikerült hogy a szoborra elkészülte után nadrágot aggattak mert a piacra tartó asszonyokat mebgotránkoztatta a hatalmas “pénisz” látványa.
A szökőkút másik érdekessége, hogy a helyi egyetem diákjai szeirnt szerencsét hoz az, ha vizsgára menet a szobor előtt az óra járásával ellentétes irányban kétszer megfordulnak.

 

Medieval Bologna.jpg
By Toni PecoraroOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

3, A két torony

A középkorban a gazdag családok úgy mutatták gazdagságukat, hogy igyekeztek minél magasabb tornyot építeni. Akkoriban úgy nézett ki a város, mint a fenti képen. A toronyépítő mánia nem csak Bolognára volt jellemző, Olaszország több városában áll még néhány torony ebből az időből.
Az Asinelli és Garisenda tornyok egymás mellett állnak Bologna belvárosában, a kettő közül az Asinelli torony a magasabb, eredetileg “csak” 70 méteresre építették, de később megtoldották még majdnem 30 méterrel, így ma 97 méter magas. Jól nézzük meg a két tornyot, mert majdnem ezer évesek!
Az 1500-as években börtönnek használták a tornyot, majd kisebb erődítménynek, majd  második világháborúban onnan figyelték a környéket, utoljára pedig az olasz tévé átjátszóállomása volt benne.

Bologna
A majdnem ezer év alatt a tornyok többször kiégtek (még amikor gyertyával világítottak) majd a különböző háborúkban komyolyabb sétüléseket szenvedtek, de még ma is állnak 🙂
Fontos, hogy a World Trade Center építéséhez a 60-as években Minoru Yamasaki a két egymás mellett álló toronyból inspirálódott.
A kisebbik torony a 48 méter magas Garisenda torony, ami eredetileg 60 méter magas volt, de 500 évvel ezelőtt a nagy dőlés miatt vissza kellett bontani pár métert belőle.
Dante az Isteni színjátékban megemlíti a tornyot.

 

Itt találsz Bologna térképet

San Petronio

4, San Domenico Basilica

A világ ötödik legnagyobb temploma! Kívülről elég komornak tűnik, de belülről igazi csemegéket rejteget. Például láthatsz benne egy Michelangelo által készített szobort, és egy olyan orgonát is, amit még maga Mozart is használt amikor a városban járt.
A Bolognini kápolnában van egy Mohamed freskó, ami a pokolban ábrázolja a prófétát. Lett is ebből elég nagy balhé…
Palazzo Re Enzo

5, A Piazza Maggiore visszahangja

A Palazzo Re Enzo árkádjai alatt remek visszhang van! Próbáld ki!

Bologna, Osteria Broccaindosso

6, Osteria

Az osteríák Olaszországban olyan helyek, ahol általában nagyon finom ételeket ehetünk, nem túl drágán, de Bolognában van egy teljesen egyedülálló hely, az Osteria del Sole, ahova elviheted a saját ételedet, és csak italt kell hozzá rendelned. A hely mindig tele van ismerkedni vágyó  helyiekkel.
A másik ismert osteria a Broccaindosso, ahol finom desszerteket ehetünk.

Canale di Reno, Bologna

7, A csatornák

Bologna eredetileg ugyanolyan mocsaras, lápos hely volt, mint Velence, de a XII. században a városból több csatornán kersztül elvezették a Po folyóba a vizet. Az egyik ilyen csatornát megnézteheted a Via Piella-n lévő trattoría Biassano mellett egy kis ablakon át.
Bologna, Italy

8, Kávézó remek kilátással

A holtel Touring teraszáról remek parnoráma nyílik a városra. A recepción meg kell kérdezni, hogy felmehetünk-e a kávézóba, ők pedig megmutatják  merre kell mennünk 🙂 Egy igazi olasz cappuccionót simán megér!