Berlini parkok: Britzer Garten

Több, Berlinről szóló posztot itt olvashatsz.

A Britzer Garten egy hatalmas, 90 hektáros terület Berlin déli részén, ahol az ember mindig talál magának egy nyugodt részt, vagy akár többet is.

Berlini parkok: Britzer Garten
Tó tulipánnal

 

Ezt a parkot 1985-ben hozták látre a kétévente, az ország mindig más városában tartott Bundesgartenschau-ra és nem csak a zöld területei, hanem az építmények is érdekesek benne, például itt található Európa legnagyobb napórája is a Kalenderplatzon, de ez egy egyészen mellékes dolog, mert a park önmagában is nagyon szép, minden évszakban tartogat valami meglepetést, valami nagyon jót.

 

Berlini parkok: Britzer Garten
Sok  állat is van

 

A főbejárat a Buckower Dammon van, de idén (2018) nyitottak 2 automata kaput is, így már 4 helyen lehet bemenni. (Az automata kapu azoknak van, akiknek van éves kártyájuk. Erről lentebb írok.)

Ha a parkot szeretnéd megnézni, akkor készülj föl sok gyaloglásra mert a 90 hektár inkább hosszanti irányban terül el, de a parkban jár kisvonat is, ha esetleg elfáradnál.

 

A kisvonat ősszel a fák között

 

A Britzer Gartenben a vonat évek óta 5 euróba kerül, ezért az összegért egy teljes kört tehetsz vele. Összesen maximum két vonat közlekedik, – a másodikat akkor állítják be, ha van rá igény, sokan mennének vonattal –  tehát ha szerencsés vagy, akkor pont felszállhatsz rá. Egyébként egy teljes óra mire megkerüli a parkot ez a keskeny nyomtávú szerelvény.

 

Berlini parkok: Britzer Garten
Tópart kávézóval

 

A Brizter Gartenben van egy szabálytalan alakú tó is, aminek a partján kávézó és étterem is helyet kapott.
A Kalenderplatzon lévő étteremben  (Italo-Bistro) van napi ajánlat is, ott komolyabb ételeket is kapni a pizzától a hagyományos német fogásokig mindent és az ára nem egetverően drága, és általában jó a kaja. Hátránya a helynek, hogy itt sem lehet kártyával fizetni.

A fönti képen lévő épületben csak egy kávézó működik.

 

Nyugis hely a Britzer Garten

A parkba legtöbben akkor mennek, amikor virágzik a tulipán, ami nem csoda.
Több, mint egymillió tulipánt ültetnek el több nagy területen ilyenkor, amik folyamatosan virágoznak közel egy hónapon keresztül.

Berlini parkok: Britzer Garten
Csodásak!

 

Van olyan terület, ahol szépen, rendezett sorokban állnak a virágok, de több olyan terület is van, ahol csak elszórtan, a fűben virítanak.

Évről évre törekszik a kert, hogy érdekesebb, különlegesebb tulipánokat is mutassanak nekünk.
Ha Berlinben vagy tavasszal, amikor virágzik a tulipán, akkor ne hagyd ki ezt a parkot!

 

Ősz a Brizter Gartenben

A parkban sok az állat is. Vannak birkák, kecskék és szarvasmarha is van, nem is kevés.
A birkákkal találkozni a legtöbbet, nekik komoly munkájuk van: „nyírják” a füvet az épp kijelölt területen.
Tavasszal és télen az istálójukban laknak, nyáron napközben kint legelnek valamelyik domboldalban.

Amikor a kisbarik születnek, érdemes kimeni hozzájuk, eszméletlenül cukik ahogy a picik ugrándoznak és játszanak 🙂

Tó mólóval, hogy jobban megfigyelhesd az állatvilágot

A Britzer Gartenbe rengetegen pihenni járnak. Van több hatalmas terület, ahol székek és napágyak vannak kitéve, amiket nyugodtan odébb lehet vonszolni egy szimpatikusabb helyre. Sokan itt tartanak szülinapi bulit is a gyerekeknek.

2018-ban készítettek egy Kneipp ösvényt is az egyik patakban, igen népszerű is lett a dolog!
A gyerekek pedig a szomszédos vízesésnél szoktak hancúrozni nyáron a melegben.

Kneipp romantikus körülmények között

 

De van más vizes játszótér is gyerekeknek: egy sekély „tó” ahol lehet fröcskölni egymást, játszani a vízzel.

Ha a Britzerbe mész, készülj úgy, hogy ha csak gyorsan átsétálsz a területen a Buckower Dammon lévő bejárattól a másik oldalon lévőig, az körülbelül egy óra, de akkor nem jártál a rózsakertben, nem néztél meg semmit a parkban, csak átsiettél rajta.
Igazság szerint a Britzerben az emberek átlagban 3-4 órát töltenek el a Google szerint. Nagyon sokan reggel kimennek, aztán ott vannak sötétedésig.

Híd rhododendronnal

Az éves belépőről azt kell tudnod, hogy nem csak ebbe a parkba érvényes, hanem a Grün Berlin másik 3 fizetős parkjába is. Simán megéri, ha szeretsz parkokban mászkálni és nem csak évente egyszer mennél ki. Az éves kártya egyébként  egy fényképes igazolvány,  egy QR kóddal ellátva, ezt simán beszkenneled a kapuban és már mehetsz is, nem kell a sorban sokáig ácsorognod.
(A Britzerben akkor van százméteres sor, amikor virágzik a tulipán, jó az idő és hétvége van, különben nem szokott hosszú sor lenni.)

A park Berlin város tulajdonában lévő Grün Berlin Park und Garten GmbH kezelésében áll.
A belépő 2 euró, de ha valami épp tömegesen virágzik (tulipán, dália, stb.) akkor 3 euró a belépő.