Berlini fal emlékmű

Berlini fal emlékmű – Gedenkstätte Berliner Mauer

 

Berlinben sok helyen látható a mai napig is a Berlini fal egy-egy kisebb darabja, viszont egybefüggő darabjai csak néhány helyen maradtak fent.
A kevésbé meghökkentő, érdekes és színes része az Oberbaumbrücke mellett lévő East Side Gallery, a másik a Bernauer Strasse mentén lévő, eredeti szélességét, felépítését, szerkezetét hűen bemutató 220 méteres részlet, ami mellett körülbelül egy kilométeren keresztül láthatunk romokat, fotókat, egyéb érdekességeket.

Berlini fal

 

Az út másik oldalán lévő látogatóközpont – múzeumban (ez is ingyenesen látogatható) két szinten interaktív kiállítást rendeztek be számtalan érdekes fotóval, videófelvételekkel. A felvételeken olyan emberek mesélik el a falhoz kötődő emlékeiket, akik átszöktek rajta.
Részletesen elmesélik a szökés megtervezését, kivitelezését, a közben felmerülő nehézségeket és azt is, hogy milyen volt megérkezni a fal másik oldalára, hogyan illeszkedtek be, milyen volt az életük előtte és utána.
A videók németül vannak, hozzá angol feliratot készítettek.

 

Berlini fal

 

A második emeleten lévő kiállításon dokumentumokat, fotókat és egy nagyon érdekes filmet is megnézhetünk a falról és annak ledöntéséről, és ami magyar szemmel különösen érdekes lehet: az is ott van rajta, ahogy az osztrák- magyar határon elvágják a szögesdrótot 🙂 de erre biztosan sokan emlékeznek, akik akkor már éltek.

Berlini fal

 

A kiállítás első emeletén részletesebben bemutatják a fal felépítését, ami annak kifejezetten meglepő lehet, aki úgy gondol a falra, mint egyetlen fal, amin ha az ember átmászik, akkor máris ott van a másik világban, pedig ez egyáltalán nem így van.
Amellett, hogy a falat pont olyan magasra készítették, hogy simán ne lehessem – kivétel magasugrók megfelelő felszereléssel – átugrani, közvetlenül a másik oldalán a földre helyezett hegyes vastüskék voltak. Így ha valaki át is jutott a falon, azon valószínűleg fennakadt mert egy-egy tüske legalább 15-20 centis volt, ahogy láttam.
Na de nem mesélem ez az egészet, aki teheti az tényleg menjen el és szánjon rá egy órát mert érdekeseket fog látni!

 

Berlini fal

Ha előre szeretnél okosodni dokumentumfilmekből, akkor ezt a linket nyisd meg.

Ha a témához kapcsolódó nagyon menő szállást keresel, ráadásul nem túl drágán, akkor ezt ajánlom.

Hol van?
Bernauer Straße 119

Hogyan lehet megközelíteni?
Legegyszerűbben az U8 Bernauerstrasse megállójától. (ahogy feljössz a metróból, rögtön ott kezdődik)
Vagy az M10 villamossal a város több pontjáról a Berliner Mauer nevű megállónál leszállva.

Mennyibe kerül? Ingyenes az egész.

Mennyi időt szánj rá? Ha rohansz, akkor fél óra, ha szeretnél kicsit elmélyülni a kor borzalmaiban és abban, hogy kik és hogyan próbáltak megszökni, akkor többet.
Bővebb infó: https://www.berliner-mauer-gedenkstaette.de/de/