A Burj Khalifa – tippek és érdekességek

Burj Khalifa

A Dubaiban található Burj Khalifa már több, mint 10 éve a világ legmagasabb épülete. 828 méter magas és nem azért épült ilyen magasra mert nagyon drága a föld Dubaiban és kénytelenek voltak felfelé terjeszkedni, hanem azért mert „miért ne?” Igazság szerint nem ekkorának tervezték, hanem ekkorára sikerült. A tervezője Adam Smith, aki egy chicagói építész figyelembe vett egy sor dolgot, alaposan megvizsgálta a The Illinois nevű 1600 méteresre tervezett (nem, nem írtam el, tényleg 1600 méter) toronyházat is és végül ekkorára sikeredett a Burj Khalifa. 

A titokzatos kezdetek

Az építkezés 2004 januárjában kezdődött úgy, hogy maga a torony 4 milliárd dollárba került volna, de a teljes két négyzetkilométeres környék (!) felépítése 20 milliárd dollárt kóstált volna, amit részben az emír, Mohamed bin Rashid Al Maktum állt. (Ennek az embernek a képét fogod látni az Emírségekben, itt olvashatsz róla.)
Mielőtt elkészült, nem akarták nyilvánosságra hozni a valódi magasságát így elindultak a mendemondák.

Az építész, Adam Smith 560 méteresnek gondolta megépíteni először, majd ebből 600 m lett, később 700, végül pedig 828 méteres, persze a vadabb elképzelések szerint 1300 méter magas lett volna a toronyház. Nem így lett de még így is szédítő magasságú.
A Burj Khalifa elkészültétől, 2010 januárjától hivatalosan a világ legmagasabb épülete.

Hogy jutottak idáig?

Negyvenszer tesztelték szélcsatornában, kikísérletezték, hogyan lehet ilyen speciális körülmények között megfelelő szilárdságú ám kezelhető betont létrehozni, és kitalálták, hogyan lehet azt a nagy magasságokba juttatni. Nem volt egyszerű dolguk, de kreatívak voltak.

A Burj Khalifa szerkezete

586 méter magasságig vasbeton szerkezet. Ez megfelel a 156. emeletnek. Onnantól viszont hogy könnyítsék a szerkezetet, acélból van az épület.

Persze egy ekkora felhőkarcoló alapzata nem két méter mély. Itt 192 darab 50 méter hosszú pillér („cölöp”) tartja az épületet, ami fölött van egy négy méter vastag speciális beton és erre épült a 828 méteres épület.

Mi van a Burj Khalifában?

Az alsóbb szinteken egy Armani Hotel kapott helyet, amit maga Armani tervezett. Érdemes megnézi, nagyon szép és a legkisebb szoba is 45 négyzetméter, de egy lakosztály már simán van 390 négyzetméter is.
Aztán fölötte luxusapartmanok kaptak helyet, amelyekre olyan nagy volt az érdeklődés, hogy az árusítás megkezdése után pár órával már elkelt az utolsó is.
Vannak 30 emeletenként gépészeti szintek is, ezek a szintek az épületet kívülről nézve a sötétebb sávok.
Hogy garantálják az épületben tartózkodók biztonságát, 25 emeletenként biztonsági szobákat hoztak létre, amelynek tűz ellen is védenek.

Egy ekkora épületben mindig működnie kell a lifteknek mert még egy sima 10 emeletes panel megmászása is kihívás, nemhogy 160 emeleté, ezért 57 liftet telepítettek az épületbe, a világ leggyorsabb liftjét, amelyek 36 km/h sebességgel vágtatnak fölfelé ás lefelé.

Az épület és annak speciális üvegezése ellenáll a 250 km/h-s szélnek is. Ez úgy lehetséges, hogy az épületet befedő 170.000 m², összesen 26.000 darab üvegpanel 2 centi vastag, több rétegből áll és elnyeli a napsugárzás jelentős részét, ezzel csökkenti az épület energiaigényét.

https://www.youtube.com/watch?v=L_LpeQLZ5uA

Burj Khalifa látogatás

Az épület 124. és 125. emeletén van egy látogatóknak kialakított terasz. Ez azt jelenti, hogy 452 méter magasra fel lehet menni az épületbe akkor is, ha nem az Armani Hotel szolgáltatásait vesszük igénybe.
Itt tudsz jegyet venni, és ha szükséges időpontot foglalni.

A legjobb kilátás a Burj Khalifára

Érdemes a Palace Downtown Hotel felé tenned egy 200 méteres kitérőt mert egyrészt gyönyörű az a pálmafás – szökőkutas rész (este különösen) másrészt pedig ha onnan elsétálsz a Burj Khalifa felé, a legszebb panorámában lesz részed. Ezt fogod látni:

Ezen kívül érdemes körbesétálni a világ legnagyobb mesterséges tavát, ahol este a táncoló szökőkutat nézheted meg.

A Burj Khalifa megközelítése

Ha nem taxizol (a taxi lényegesen kevesebbe kerül, mint Magyarországon) akkor a piros metrót keresd.
A megállót, ahol le kell szállnod Burj Khalifa / Dubai Mall-nak hívják.
Ne reménykedj, Dubaj nagy és a Burj Khalifa metrómegállótól is több mozgójárda fog elvinni a Dubai Mall-ig vagy akár a Burj Khalifáig, de legalább negyedórás sétára számíts.

A metrón vannak nőknek fenntartott kocsik és úgynevezett Gold kocsi is, ahol sokkal kevesebben utaznak. A dubaji metróról itt olvashatsz bővebben. Mint élmény ajánlom a gold kipróbálását.

Burj Khalifa – Hol mi található a környékén?

1-es pont: Ez egy híd, ahonnan szuper fotókat lehet készíteni. A hídon általában sokan vannak, rengetegen fotózkodnak innen.
2-es pont: Az épület bal sarkában van egy jó, főleg halakat kínáló étterem. Bár pont szemben van a Burj Khalifával és a teraszáról remekül látni a teljes szökőkutat, nem drága a hely. Mi hallevest, tabulét, rántott tintahalat, krumplit és salátát ettünk. Jó volt. A kilátás meg pláne. (A másik oldalon egy olasz étterem van azt nem próbáltuk de a kilátás onnan is jó.)
Ötlet: ha időben beülsz, innen remekül fogod látni a táncoló szökőkutat és nem a tömegben leszel.
3-as pont: Ez körülbelül a szökőkút közepe, innen remekül lehet látni majdnem az egészet.
4-es pont: Kellemes kilátás este a Burj Khalifára.
5-ös pont: Este mindenképp nézzétek meg ezt a részt is, innen látni az egész Burj Khalifát és a pálmafás, csobogós-szökőkutas rész gyönyörű.