Dubai látnivalói: A 26 legfontosabb, amelyet nem szabad kihagyni (képekkel)

Dubai és Abu Dhabi látnivalók

Dubajban találod a legmagasabb épületet, legnagyobb plázát,  akváriumot , a legmélyebb medencét, a legmagasabb szállodát, és még sorolhatnám. Dubai mára kihagyhatatlan lett és nemcsak a látnivalók szempontjából, hanem azért is mert fejlődése szédületes. De mik Dubai látnivalói?

Miről olvashatsz itt?

Dubai látnivalói: A 25 legfontosabb, amelyet nem szabad kihagyni

A legfontosabbak egy helyen:

📌

1. Belépő a Burj Khalifa 124. emeletére

2. Sivatagi kalandok, tevegeléssel, vacsorával és naplementével a sivatagban.

3. Abu-Dzabit egy nap alatt Dubajból

4. Transzfer a reptérről (erről lent is olvashatsz)

5. Olcsóbb de jó szállások Dubaiban

Burj Khalifa – Dubai látnivalói 1.

Ha van kihagyhatatlan látnivaló Dubajban, akkor a Burj Khalifa az. Nemcsak azért mert a világ legmagasabb épülete a maga 828 méteres magasságával, hanem azért is mert a 6 éven át épült felhőkarcoló környezetében van az úgynevezett Downtown Dubai ami magában foglalja a világ legnagyobb mesterséges szökőkutas tavát, a világ legnagyobb táncoló szökőkútját, és még a legnagyobb plázát is itt találod, csak hogy a fontosabbakat említsük. A sor nem ér itt véget, ne reménykedj! 🙂 Egyszóval mindenből a világ legnagyobbja vagy legmagasabbja van itt.

A Burj Khalifa épületében az alsó szinteken egy → Armani szállodát találsz, (érdemes megnézni az Armani által tervezett kifinomult belső tereket!) de az összesen 186 emeletnyi épületben helyet kapott több tucat szint, ahol luxus apartmanok vannak és 49 emeletnyi iroda is. Nem kispályás!
Az épületbe be lehet menni és a az At the Top” kilátóból szemügyre vehetjük a környéket. Azt itt árulom el, → honnan tudod a legjobb fotót lőni az épületről. És persze egyéb ötleteket is adok.


Hogyan lehet a Burj Khalifát megközelíteni?


Ha nem taxizol vagy nem Uber-t használsz (a taxizás lényegesen kevesebbe kerül, mint Magyarországon) akkor a piros metrót keresd. A megállót, ahol le kell szállnod, Burj Khalifa / Dubai Mall-nak hívják.
Ne reménykedj, Dubaj nagy és a Burj Khalifa metrómegállótól is több mozgójárda fog elvinni a Dubai Mall-ig vagy akár a Burj Khalifáig, de legalább 20 perces sétára számíts.
A metrónak vannak nőknek fenntartott kocsijai és úgynevezett Gold kocsija is, ahol sokkal kevesebben utaznak. A → dubaji metróról itt olvashatsz bővebben angolul. Mint élmény ajánlom a gold kipróbálását. Sokkal bővebben itt írok a → Burj Khalifa épületéről és az érdekességekről vele kapcsolatban.

A jövő múzeuma (Museum of the Future)

2022 februárjában megnyílt a sokak által a világ legszebb épületében található Jövő Múzeuma, ami rögtön Dubai egyik leghíresebb és legnépszerűbb látnivalója lett. Ne véletlen.
Ha ellátogatsz ide az egész „utazásod” azzal kezdődik, hogy „kilőnek egy rakétával” ami egyenesen egy űrállomásra visz, majd amikor kiszálltok… És nem mesélem tovább, mindenképp menjetek el, érdemes. A megközelítése is egyszerű mert a metró közelében van, rögtön a piros vonal vonala mellett.
Legalább 2-3 órát szánjatok rá, de előre időpontot kell foglalnotok. Itt megteheted.

Teveverseny! Az igazi kuriózum

A Királyi Teveverseny Klub (Royal Camel Racing Club) látogatása egy nemrég indult érdekesség Dubaiban. Ha nem láttál még teveversenyt, akkor mindenképp érdemes elmenned egy ilyenre.

A sivatag

Jártál már a sivatagban? Akár igen, akár nem, itt vagy Abu Dzabiban mindenképp érdemes ellátogatnod a sivatagba.
Erre rengeteg lehetőség adódik de szerintem érdemes befizetni egy szervezett programra, ami igaz, hogy „turistás” de ez Dubaj, az egész város arra épült, hogy lenyűgözze a látogatót.

A sivatagban lehet tevegelni, a homokdűnéken hatalmas terepjárókkal száguldozni, tevét etetni, lecsúszni homokdűnéken, hastáncot nézni és még ezernyi dolgot ki szoktak találni. Mi 2022-ben egy 8-9 órásra sikeredett programon vettünk részt amiről → itt olvashatsz, 2023-ban meg egy rövidebb, de sokkal durvább kalandon voltunk. (A többi sivatagi kalandról nem írtam.)

Fontos megjegyeznem, hogy bár a programok hasonlítanak egymásra, de én még két egyforma sivatagi kalandon nem voltam, pedig … Mindegyik jó volt, de én azokat szeretem a legjobban, amelyek hosszabbak és meg lehet nézni a naplementét a sivatagból.
Ha nem bírod a kanyarokat, akkor inkább olyan kalandra fizessetek be, ahol vagy nincs dűnéken száguldozás vagy simán beszéld meg a sofőrrel, hogy tegyen ki a táborban mert nem bírod a kiképzést. Amúgy a sofőrnek sem buli ha összehányod a kocsit.

A programlehetőségeket pedig akár → a GetYourGuide-on is megnézheted. Az egyik alkalommal mi a → Desert Rose-zal voltunk és a 849 pozitív véleményt csak erősíteni tudom.

A szafari: Sir Bani Yas Island Abu Dhabiban

Ha Dubai mellett Abu Dhabi is szerepel a bakancslistádon és szereted az állatokat, akkor mindenképp látogasd meg ezt a szigetet. A → Sir Bani Yas sziget Abu Dhabitól 250 km-re délre található a parttól 9 kilométerre. Ez az Emírségek legnagyobb természetes szigete de ez nem azt jelenti, hogy nem formáltak rajta egy kicsit. Amellett, hogy → szállodák vannak itt, Zayed sejk 1971-ben az állatokra is gondolt. Mostanra ez Arábia legnagyobb vadrezervátuma és menhelye, amellett persze a királyi családnak is van itt palotája és a számukra termelt zöldségek és gyümölcsök az itt lévő üvegházakból származnak.
A szafari során igazi „szafari járműveken” viszik körbe az embert a szigeten, ahol számtalan őshonos állatot figyelhetünk meg. Zsiráfot mi nem láttunk sajnos, pedig a térképen szerepelt.
Amellett, hogy ez a szafari érdekes, a Sir Bani Yas sziget tengerpartja is gyönyörű: finomhomokos tengerpart, ahova gyönyörű kagylókat sodor ki a víz.
Itt írok sokkal bővebben a → szafariról és a Sir Bani Yas szigetről.

Dubai Marina

Az egyik idegenvezetőnk szerint a Dubai Marina városrészben rengeteg európai arcot lehet látni, és valóban. Ez a városrész bárhol máshol is lehetne a világon, leszámítva hogy a Marina egyik „szegletében” áll a 2013-ban elékészült Al-Rahim mecset.
Este is gyönyörű a Dubai Marina, akkor is ha az egész mesterségesen lett kialakítva a városban a híres Emaar Properties cég által. (Az idegenvezetőnk azt mondta, hogy ennek az arab szónak a jelentése építeni, építés.)
A Dubai Marina 3 kilométer hosszú de a partján mindkét oldalon végigfutó sétaút 8 km hosszúságú amit érdemes legalább részben bejárni mert érdekeseket fogtok látni.

Mi a hajózás utáni éjszakát itt töltöttük, a → Pearl Marina Hotelben, amivel teljesen meg vagyok elégedve, de legközelebb az elhelyezkedése és az extra kinézete miatt inkább az Guinness rekorder → Address-t választanám vagy a → Sheratont, ami egy hagyományosabb kinézetű régebbi szálloda.

Itt a Marinában is van egy Mall, ami jóval kisebb a Burj Khalifa mellett található Dubai Mall-nál, de ha szerettek shoppingolni, akkor a → Dubai Marina Mall a ti helyetek mert ez már nem az a bejárhatatlanul hatalmas terület.

Dubai építészeti látnivalói

Hatalmas „képkeret„, a világ legmagasabb felhőkarcolója, gyűrű alakú épület, óriási szökőkút és még sorolhatnám. Dubai érdekes, a felhőkarcolók szerelmeseinek kihagyhatatlan.
Itt találod a világ legmagasabb szállodáját, a Seikh Zayed úton található aranyszínű Gevora szállodát ami 75 emelet magas és 528 szobája van. Itt olvashatsz → az építészeti csodákról, térkép is van hozzá.

The Dubai Mall

Még annak is kötelező megálló a → Dubai Mall, aki utálja a plázákat. Gondolj bele, hogy a világ legnagyobbja, több mint félmillió négyzetméter és benne található a világ legnagyobb akváriuma is.
Ha bemész, arra számíts, hogy az Európában megszokott boltokat itt nem találod meg, viszont annál több mifelénk ismeretlen luxusmárkát fogsz látni. Ahogy mostanában mondani szokták, minden IS van itt.
Van itt 120 étterem és kávézó, egy 22 termes mozi, és nem utolsó sorban 14.000 autónak elegendő parkolóhely. Szüksége is van ennyi parkolóra mert → a statisztikák szerint ez a világ leglátogatottabb épülete.
Az viszont tény, hogy nem fogod tudni az egészet bejárni mert a hat szinten elhelyezkedő 1200 üzlet és a tíz emeletnyi parkolóhely felfoghatatlan nagyság.


Vannak kihagyhatatlan helyek a Dubai Mall-ban


1. Ilyen például a világ legnagyobb akváriuma és víz alatti állatkertje. Nem kevesebb, mint 33 méter hosszú és több mint 8 méter magas az akváriuma, aminek a fala egy 7,5 centis plexiből van. (Egyszer megrepedt és a kiömlő víz miatt a közelben lévő boltokat azonnal be kellett zárni.)

2. Itt találod az egyik aranyat kiadó ATM-et. (A földszinten, a Carluccio étterem mellett van.) De van a reptéren is ilyen masina.

3. Egy 24 méter magas dinoszaurusz csontváz is van a Dubai Mallban, ami csak egy apró érdekesség Dubai látnivalói között.

4. Hasznos ötlet: Hogy ne járd térdig a lábad, töltsd le → a Dubai Mall applikációját. Jó a wifi az egész Mall-ban.

5. Másik ötlet: Ha szeretnél jó kilátást a Mall melletti szökőkútra és a Burj Khalifára, akkor a Mall-ban keresd meg az Apple shop-ot és menj ki a teraszára. Engem meglepett. 🙂

6. Tipp 3
: A szökőkút felőli kijáratnál van egy Tim Hortons nevű kávézó, aminek szintén kellemes a terasza és árnyékban van szinte egész nap, de azon a soron vannak jó éttermek is, a cukrászdáról meg ne is beszéljünk 🙂

A The Dubai Mall megközelítése: A metró Dubai Mall /Burj Khalifa megállójánál szállj le, onnan ha jól számoltam, 7 hosszú mozgójárdán jutsz ide.

A JBR beach

Ha elfáradtál Dubai látnivalói felkeresése közben és ha nem a legmelegebb nyári hónapokban jársz Dubaiban, akkor érdemes kilátogatnod a → JBR beach-re. (A JBR a Jumeriah Beach Residence rövidítése, az pedig a háttérben elhelyezkedő városrész, építési projekt neve.)
Gyönyörű homokos tengerpart, tiszta víz jellemzi Dubai egyik legszebb tengerpartját, ráadásul a mellette haladó sétányon rengeteg jó étterem van. Nem hagytak semmit a véletlenre, így mindenféle boltot is találsz errefelé, és ha esetleg valamit otthon felejtettél, itt pótolni tudod.
A JBR beachen tapasztalataink szerint jó a wifi, még mobiltöltőt is találni itt.

Ezen a tengerparton egy Awani nevű → libanoni étterem volt a kedvenc, ahol szuper a kaja és nem vészesen drága annak ellenére, hogy közvetlenül a tengerparton van, viszont komolyan gondolják az adagokat. (Óvatosan rendelj!) Itt egy térkép a → JBR Beach minden egységéről.

Ha gyerekkel vagytok: a parton van vízimentő is és a víz nem mélyül hirtelen.

+ A tengerben, pár méterre a parttól van egy vízi játszótér, az AquaFun Waterpark. Erről azt kell tudni, hogy nagy. A világ legnagyobb ilyen vízi játszótere.

Szállás: Mi nem itt laktunk, de legközelebb szívesen kipróbálnám ezt → a kicsit extravagáns tengerparti, saját tengerparttal rendelkező, tetőmedencés csodát. (Mi → itt laktunk egy kb. 60 négyzetméteres „stúdióban”, meg voltunk vele elégedve.)


Hogy lehet a JBR Beachre eljutni?


Ha a Dubai Marinában laktok, akkor egy pár perces sétával eljuthatsz ide. Ha messzebbről jössz, akkor piros metróval a DMCC megállóig gyere el és onnan simán idesétálsz.

A csodák kertje – Miracle Garden – a világ legnagyobb virágoskertje

Ezt sem aprózták el. A Miracle Garden Dubaiban a Dubailand nevű városrészben található, ahol 250 millió (!) növényt ültettek el.
Egyetlen hátránya van ennek a hatalmas kertnek: csak szeptember végétől április közepéig van nyitva, de ha télen jöttök Dubaiba, akkor mindenképp nézzétek meg.
Szerintem szánjatok erre 3-4 órát. Minden infót megtalálsz itt.

Remek éttermek

Budapesten is van rengeteg étterem, de itt a változatosság sokkal, de sokkal nagyobb, egymást érik a különböző nemzetek konyhái, ezért nehéz a választás.
Kis hazai extra, hogy → itt Frei Café is van a belvárosban, és ha mindenképp kürtőskalácsot szeretnél enni Dubaiban, akkor a Bluewaters Island-on sétálva láttunk egy → Merika nevű helyet, ahol ezt megteheted.
De nyilván nem azért mész Dubajba, hogy magyar ételeket egyél, hanem azért, hogy valami extrát kóstolj. Ha szereted az indiai konyhát, akkor szerintem az éttermek harmada indiai, de voltunk a fent említett libanonin kívül kínaiban is és még sorolhatnám. Nem fogsz éhezni.

Frissítés: Ha nem vagy finnyás és szeretsz utcán ülve enni, akkor bátran ülj be egy grillcsirkéshez, nem fogod megbánni.
Milyenek az árak az éttermekben?
Szerintem olcsóbb Dubajban étterembe menni, mint Budapesten. Attól függ, hol eszel, de hármunknak 20 eurótól már simán volt degeszre evős vacsi de a Mallban budapesti árak voltak.

Dubai Creek

Ez Dubai másik arca és érdemes a partján egy kellemes sétát tenni estefelé mert remek hangulata van. A Dubai Creek napnyugta után már sokkal népesebb, ekkorra a hőmérséklet már elviselhetőre csökken így a helyiek kihasználják a lehetőséget.
Maga a Creek egy 14 km hosszú tengernyúlvány, ami mellett egy széles sétautat találsz. A Creek szélessége 200 méter és másfél kilométer között változik és a partján több középület, híres piacok és Dubai első nyugati szállodája, a Sheraton található. ( → Utóbbiban laktunk még 2022-ben, szerettük.)

Ha arra jársz, mindenképp próbáld ki az abra nevű hajót. Ezek speciális csónakfélék, amikre 17 utas fér és egy ember, aki az egészet irányítja. Korlát nincs rajta, pereme sincs, éppen ezért az az első és legfontosabb szabály, hogy ülve kell utazni. Az út a túlpartra nem tart sokáig, pár perc csak de akkor is nagy élmény. Mindenképp próbáljátok ki! A → Dubai Creek-ről itt mutatok rengeteg képet.

Ha a Creeken jársz, nem hagyhatod ki a közelében lévő aranypiacot. Ott olyat láthatsz, amit máshol nem annyira. 🙂

Arany és fűszerpiac

Kihagyhatatlan. Nem azért mert az ember 20 kilós aranyruhát szeretne magának vásárolni, ha már ott jár, hanem az élmény miatt. Egész más fotókon nézegetni a fenti csodákat, mint élőben látni és felmérni a hatalmasságukat és elgondolkodni azon, hogy nem rogy össze a súlyosabb darabok alatt az, aki kapja. (Idegenvezetős séta!)

Mielőtt elfelejtem: ez a világ legnagyobb aranypiaca, több mint 300 aranyüzlet van itt.
Az aranypiac a Dubai Creek mellett van, ha abban a szállodában szállsz meg, → ahol mi, akkor egy kellemes sétával eljuthatsz ide.
Van fűszerpiac is, ami szerintem elég turistás, de ha mersz letérni a fő turistacsapásról, akkor más piacokat is találsz. Van itt például konyhaeszköz piac is, ahol egymás mellett sorakoznak az edényboltok, de itt aztán tényleg minden van. Egy komoly nagyságú területet foglal el az egész piac együttes.

A Dubai fountain – a táncoló szökőkút

Táncoló szökőkút a Burj Khalifa előtt, ami nyilván a világ legnagyobbja. Az előző legnagyobb ilyen szökőkút Las Vegasban van a Bellagio → szálloda előtt, az még belátható méretű, ez már nem annyira de 30 percenként van bemutató este 6-tól 11-ig, így az ember meg tudja nézni több szögből is az aktuális bemutatót. Hatalmas a szökőkút és nagyon sok fajta zenére mozog az egész. Olyan nagy, hogy ahhoz hogy az ember értékelhető videót készítsen róla már több helyről kell filmeznie. ( → Videó itt)
Mi az egyik „előadást” a Burj Khalifával szemben lévő halétteremből néztük végig, és onnan mivel magasabban van, talán jobban lehetett látni, de szerintem csak a Burj Khalifából lehet az egészet egyszerre belátni, de mindenképp ez az egyik legfontosabb dubai látnivaló.

dubai látnivalók: A keret

A Frame (keret) – dubai látnivalói föntről

Ha Dubaiban taxizol (olcsó a taxi) valószínűleg el fogsz haladni a Frame mellett ahogy a reptérről a városba jössz vagy mész. A Frame (Keret) a város két része a „régi” és az új Dubai között található.
Egy különleges képkeret ez mert fel lehet rá menni (természetesen van lift) és onnan megcsodálni a két városrészt de bárhogyan és bárhonnan is nézzük, a Dubai Frame érdekes látványt nyújt.

Nyilván fel is lehet menni a keret tetejébe és lehet onnan is csodálni a várost. A mi idegenvezetőnk azt mondta, hogy ha nem a Burj Khalifából, akkor innen érdemes megnézni a várost fölülről.
Jegyárak, nyitvatartási, → minden infó itt.

A nagymecset Abu Dhabiban

Engem ez az épület jobban érdekelt, mint az összes többi felhőkarcoló. Annyira különleges és annyira más, mint a többi mecset, hogy ezt látnom kellett. Zájed bin Szultán Ál Nahján mecset a neve magyarul, Zájed vagy Zayed pedig az Egyesült Arab Emírségek elnöke volt.

Az épületen 82 gömb alakú kupola van, de a 82-es számnak semmi jelentősége nincs (legalábbis ezt mondta az idegenvezetőnk). Maga az épület egy csoda, tényleg érdemes megnézni mert habár ez nem a világ legnagyobb mecsete, még csak nem is közelíti meg a legnagyobbakat, de mégis lenyűgöző a belső és külső kialakítása. Itt mesélek rengeteget erről → a mecsetről.
A mecsettel szemben építettek egy tavat, amiben remekül tükröződik az épület, tehát ha arra jársz, mindenképp nézd meg azt is.
Megközelítése: ha nem taxival mész akkor a Cornishtól majdnem másfél órára van szükséged arra, hogy ide eljuss a busszal és gyalog. A legegyszerűbb ha taxival mész mert így csak 20 perc az út, de ha ragaszkodsz a buszhoz, akkor a 103-as számú járatra kell szállnod.
Egy komplett posztot szenteltem ennek a csodának és rengeteg fotót is készítettem róla. → Itt találod.

Burj al Arab

Egy hét(!)csillagos szálloda. Már nem a világ egyetlen ilyenje, de természetesen az első volt.
A Burj al Arab egy mesterséges szigeten áll és megközelíteni nem nagyon lehet, vagyis csak úgy mehetsz be, ha van foglalásod vagy ha befizettél egy ötórai teára. Legegyszerűbben itt foglalhatsz.

A kapuban őr áll, ő mindenképpen megállít. Arra is számíts ha csak fotózkodni mész oda, hogy előtte mindig rengetegen vannak, teljesen mindegy melyik napszakban mész.
Persze a környező tengerpartokról nem tilthatják ki az embereket, szóval ha nem feltétlen elölről szeretnéd lefotózni, akkor ajánlom a tengerpartok becserkészését 🙂 Meg különben is … a tengerpartok általában kellemesek Dubajban.

Al Fahidi, Dubai Museum

Mert Dubaiban nem pusztítottak el mindent, amit régi, legalább egy részt meghagytak „eredetinek” már amennyire azt lehetett. Mindenesetre érdemes ellátogatni ide, mert igen erős kontrasztban van a csilivili felhőkarcolókkal az itteni építészet és az élet egyszerűsége.
Látni fogsz itt beduin sátrat (fenti kép) valamint kőből épített házakat is minden mennyiségben. A beduin sátornál lehet fotózkodni is a madárral és a sátrat is ki lehet próbálni.

Persze itt sem hagytak semmit a véletlenre mert itt is van hol enni, nem is akármit: teveburgert! A helyet Local House-nak hívják és helyi (Dubaji) ételeket kínál. Szóval ha teveburgert akarsz enni, itt van rá lehetőség. A kapujában egy teveszobor áll. → Itt találod.
Ez a hely útba esik, ha a Dubai Creek-re mész vagy a szemközti parton lévő arany és fűszer (meg egyéb) piacot is szeretnéd megnézni. Így ez egy remekül kombinálható a környező dubai látnivalói kifogyhatatlan seregével.

Az akvárium Dubaiban

Nagy, nagyobb, legnagyobb. Ez itt a leges legnagyobb mert a Dubai Mall-ban található akvárium és vízalatti állatkert a világ legnagyobbja. Máshogy nem lehetett itt. Még leírni is sok, hogy 10 millió liter víz van benne. Persze állatból is jó sok van benne, 33 ezer darab, és van itt több cápa, ráják és a bátrak még azt is kipróbálhatják, milyen cápák között úszni egy ketrecben. (Fönti, bal oldali kép.)

Ha nem akarsz befizetni a Dubai Aquariumba és megelégszel azzal, hogy körbesétálod, úgy is nagy élmény lesz mert még így is többet fogsz látni, mint a többi akváriumban.
HATALMAS!
Hol találod? A Dubai Mallban. Érdemes letöltened a → Dubai Mall alkalmazását a könnyebb tájékozódás érdekében.


Az akvárium megközelítése:

Megközelítése: a metró piros vonalán a Dubai Mall / Burj Khalifa magállóig kell menned, onnan a számtalan hosszú mozgójárdán jutsz be a plázába, onnan pedig kövesd a kiírásokat, de számíts arra, hogy ha jó tempóban gyalogolsz, akkor is sok időt vesz igénybe a megközelítése.
Mennyi időt szánj rá? Ha nem fizetsz be, akkor is minimum fél órát fogsz a hatalmas (33 méter széles) akvárium előtt szájat tátani, de érdemes felmenni az emeletre mert ott is látni az állatokat meg az éppen merülő búvárokat.
Ha befizetsz, minimum másfél – 2 órát leszel bent.
Bővebb infó az árakkal itt található: → Dubai Aquarium

Bluewaters island és környéke

Ez nem annyira fontos dubai látnivaló viszont ha a JBR beachen jársz, fel fogja kelteni a kíváncsiságod ez a kis szigetecske már csak a furcsa gomba alakú építményeivel is és azzal is, hogy az ide vezető gyaloghídon fák vannak és ki lehet üli a tenger fölé mézelődni.
A Bluewaters Island-on találod a Dubai Eye-t, szokás szerint pláza is van a szigeten illetve rengeteg étterem, ami közül nem egyet komoly „dzsungel” vesz körül.
Megközelítése: A JBR beach-től gyalog.

Esti séta a Burj Khalifa környékén

Ha van olyan hely, ahol az ember csak tátja a száját és csodálkozik, akkor az a Downtown Dubai. Van itt egy csomó szálloda, amikből jó a kilátás, → ez például pont a Burj Khalifára néz de ha olcsóbbat keresel, → akkor ez is jó. Mindenesetre Dubaj belvárosában mindent megtalálsz de számíts arra, hogy ha gyalog indulsz neki, akkor bizony a lábadat le fogod járni. Kétszer.
Jó ötlet, hogy legalább egy éjszakát töltsetek itt akkor is ha drágább a belvárosban megszállni, mint valahol a távoli városrészekben mert a szuper kilátás kárpótolni fog az extra költésért. Örök élmény ilyen kilátásnál lakni!

A Pálma – Az egyik híresség Dubai látnivalói közül

Tudtad, hogy kettő van már belőle és hogy még egy világtérképet is építettek /építenek mesterséges szigetekből?
A Palma önmagában is egy dubai látnivaló, pláne ha még azt is hozzátesszük, hogy ez a projekt 320 kilométerrel növeli meg az Emírségek tengerpartjának hosszát. Nem semmi!
A pálmán jobb szállodák (az → Atlantis) , magánkézben lévő ingatlanok és szórakozási lehetőségek vannak. Ha van időd, érdemes legalább az itt közlekedő monorail-en (egyvágányú metró) kijönni a végállomásig és szemügyre venni a környezetet és sétálni egyet a tengerparti sétányon. Felejthetetlen lesz!
Fontos: a pálma külső oldala nem homokos, hanem nagy sziklákkal tarkított terület, ezekkel akadályozzák meg, hogy a víz elmossa a szigetet.
A másik ami ezen a mesterséges szigeten áll és híres látnivaló Dubajban, az az → Atlantis Waterark ahol ha időtök engedi, simán el lehet tölteni egy napot.

Deira

Deira az a városrész, ami nekem a legjobban tetszett. Szép Dubai belvárosa a hatalmas felhőkarcolókkal, jó a hangulat a Dubai Marinában, de Deira megmaradt emberközeli helynek. Mindenféle embereket láthatsz itt és nagyon jó konyhák vannak erre is. Deira és a Dubai Creek a város régi központja de mióta felhúzták (és még mindig húzzák) a hatalmas felhőkarcolókat, ez a városrész veszített jelentőségéből, mindenesetre megmaradt egy sokkal emberközelibb negyednek. Tehát Deira nem az a tipikus hely Dubai látnivalói között, de kihagyhatatlan.
Itt találod a Dubai Creeket, ami mellett az aranypiac és a többi érdekes piac is van. Másik fontos előnye ennek a belvároshoz közeli városrésznek, hogy itt találod a város legolcsóbb szállodáit. Mi a történelmi Sheratonban laktunk, amiről az idegenvezetőnk világosított fel, hogy Dubai első nyugati szállodája volt. A többi csak utána jött. Egyébként meg voltunk elégedve a Sheratonnal és este sétálni a Creeken szuper volt. Meg a reggeli is 🙂

Viszonylag friss látnivaló ez, viszont annál lenyűgözőbb. Ha Abu-Dhabiban jártok, érdmes megnézni. Többek szerint a világ 20 legfontosabb kulturális épülete között van. A látogatásra érdemes legalább 1-2 órát szánni! Bővebben itt írtam róla: Qsar al Watan, az elnöki palta Abu Dhabiban

Csúszda az egyik felhőkarcoló tetejéről (Skywalk)

Ültük a Burj Khalifával szemben az ominózus → halétteremben és vártuk a táncoló szökőkút első aznapi műsorát, amikor a hatalmas épület mögött megláttam, hogy a legfelső emelet környékén valami mozgolódás van, mintha emberek csúsznának le az egyik emeltről a másikra egy üveg csúszdán. Akkor még nem tudtam, hogy nem csak ennyiről van szó, hanem a bátor és vállalkozó szelleműek akár még a felhőkarcoló peremén is sétálhatnak, nyilván biztonságosan kikötve.
Szóval ez egy olyan dolog Dubajban, ami kihagyhatatlan, ha bátor vagy. Ez itt egy szuper videó róla.

Közlekedés Dubaiban

Ha Dubai látnivalói közül, csak a fontosabbak érdekelnek, elég lesz a metró piros vonalával megismerkedned. A piros metró kivisz a reptérre (vagy behoz) de fontos, hogy az a terminál, ahova most a Wizz közlekedik nincs a piros metró vonalán és muszáj lesz taxiznod.
A taxi nem drága, lényegesen olcsóbb, mint Magyarországon, vagy itt is van Uber.
Mindazonáltal, ha közlekedned kell Dubaiban, hiába használod a metrót vagy jársz taxival, mindenképp térdig fogod járni a lábad ezért érdemes kényelmes cipőt vinned.
A metró gyors és gyakran jár. Menetrend, megállók, árak, jegyfajták ITT.
Azt fontos figyelembe venned, hogy vannak esetek, amikor a taxi a jobb megoldás mert olcsóbb és gyorsabb, mint a metrózás.

A taxisok Dubaiban


Kis kiegészítés a taxis témához: a taxisok (is) általában indiaiak, pakisztániak és nem minden esetben szeretik közeli helyre vinni az utast, viszont minden taxiban lehet kártyával fizetni bár néha bepróbálkoznak olyannal, hogy „bocsi, elromlott a kártyaolvasó” Szóval megy a trükközés itt is, ezért érdemesebb az Uber-t használni.

Hogyan jutsz el a szállásodra a reptérről?

Ha nem szeretnél sokat teketóriázni, hívj egy Ubert vagy egy taxit. Ha nem bízol semmit a véletlenre, akkor kérj egy transzfert.
A taxik ott sorakoznak a reptéren, az Uber-hez meg töltsd le előre az appot és akkor a sofőr nevét és az autó rendszámát, márkáját és színét is látni fogod. Mi mostanában Ubert használunk.

Ha tömegközlekednél, akkor itt a metró weboldala. A reptérről a belvárosba körülbelül fél óra alatt visz be a metró, jegyet a masinából tudsz venni (kártyát is elfogad) de szokott lenni nyitott jegypénztár is.
A metrón van a sima kocsi, a női szakasz és a gold kocsi.
A gold drágább, mint a többi, de abban kevesebben vannak, ami kellemesebb körülményeket biztosít. (Ne ijedj meg, nem gáz a metró csak néha rengetegen vannak rajta.)

Sajnos a gyorsvasút még nem épült meg, de ennek ellenére akár taxival is -forgalomtól függően- körülbelül másfél óra alatt át tudsz menni. Persze lehet még busszal is közlekedni, de ha azért mész, mert szeretnéd megnézni az Elnöki palotát vagy a nagymecsetet, akkor egyszerűbb befizetned egy városnézésre, ami Dubajból indul (és tér vissza). Írtam egy komplett posztot a két város közötti közlekedésről: Hogyan lehet Dubajból Abu Dhabiba átmenni?

Dubai látnivalói – amit ingyen is megnézhetsz

 1. Burj Khalifa (kívülről is lenyűgöző)
 2. A táncoló szökőkút a Burj Khalifa előtt
 3. Dubai Mall
 4. A Dubai Aquarium egy része látható belépőjegy vétele nélkül is.
 5. Aranypiac és mellette a fűszerpiac ingyenesen látogatható
 6. Dubai Creek
 7. Burj al Arab kívülről
 8. JBR beach
 9. Dubai Marina

Ötletek szállásválasztáshoz Dubai látnivalói közelében

 1. Itt van nagyon drága és olcsó is. Általában igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve. Ne a legolcsóbb szálláson akarj lakni mert emlékezetes lesz és nem a pozitív értelemben.
 2. Rendszeresen járunk Dubaiba és Abu Dhabiba, legutóbb (2023 november közepén) a Royal Rose hotelben szálltunk meg (képek fönt) és nagyon tetszett.
 3. NE a külvárosban lakj mert igaz hogy Sarjah olcsóbb, de ha te 4 napra jöttél és ha minden nap utazol 2x másfél órát, akkor az egyik napodat teljes egészében utazással fogod tölteni. (2x4x1,5 óra = 12 óra) Tehát ne az olcsóság legyen a fő szempont, hanem a központibb elhelyezkedés, ahonnan nem feltétlen kell fél óránál többet utaznod a látnivalókhoz.

Mennyi idő kell Dubai látnivalói megnézésére?

Bármennyit is szánsz rá, kevés lesz, ráadásul a folyamatos fejlődés és az egyre extrább dolgok kitalálása miatt néhány évente a város teljesen megváltozik, Dubai látnivalói csak többen lesznek.

Mennyire drága Dubai?

Nagy nemzetközi összehasonlításban Dubai egyáltalán nem drága. A magyarok által gyakran látogatott üdülőhelyeken az árak sokkal de sokkal elszálltabbak szoktak lenni, ékes példa erre a Mykonos szigetén 50 euróba kerülő (18.000 Ft) egy tányér sima, paradicsomos spaghetti. Dubajban ketten üdítőkkel, salátával, főételekkel együtt szoktunk 30-50 eurónyit fizetni turistás részeken és úgy, hogy nem nézzük az árakat.
Ha bemész valamelyik külvárosi plázába, akkor ott ennek az árnak a töredékét fogod otthagyni.
Ha egy nagyobb összehasonlításra vagy kíváncsi, kattints ide: Numbeo Budapest – Dubai.

Ajánlott videók Dubajról – Dubai látnivalói

 1. Hogyan épült a Dubai Mall? Videó angolul.
 2. Khalid Al Ameri angol nyelvű videóit ajánlom. Rengeteg szól Dubajról, ráadásul viccesek is.
 3. Megastructures sorozat részei
 4. Dubairól mindent magyarul.

  Jó utat!

Dubai látnivalói, a legfontosabbak:

 1. Burj Khalifa
 2. A táncoló szökőkút a Burj Khalifa előtt
 3. A sivatag! Kihagyhatatlan ha már itt jársz!
 4. A JBR beach
 5. Az aranypiac
 6. Dubai Mall
 7. Az akvárium a Mall-ban
 8. A látványos gazdagság a város több pontján
 9. A keret (The Frame)
 10. A különleges épületek
 11. A jövő múzeuma
 12. Szafari (Abu-Dhabi)
 13. A Dubai Creek estefelé
 14. A nagymecset Abu Dhabiban
 15. A Burj al Arab szálloda és a tengerpart
 16. Al Fahidi Dubai múzeum
 17. Bluewaters Island és környéke
 18. Esti séta Dubai belvárosában
 19. Deira
 20. A Pálma
 21. Extrém élmények, a kipróbálható dolgok

Miben rekorder Dubaj?

 1. A világ legmagasabb épülete.
 2. A világ legmagasabb szállodája (Gevora és már a Marriott Marquis 1 méterrel lett magasabb.)
 3. A világ legnagyobb táncoló szökőkútja
 4. A világ legmélyebb medencéje
 5. A világ legnagyobb kézzel készített szőnyege (Abu Dhabi, mecset látogatás)
 6. A világ leggyorsabb hullámvasútja (Ferrari World egésznapos kaland!)
 7. A világ legmagasabb beltéri mászófala (Abu Dhabi)
 8. A világ legnagyobb beltéri vidámparkja (Abu Dhabi)
 9. A világ legnagyobb bevásárlóközpontja
 10. A legtöbb 300 méternél magasabb épület a világon
 11. A világ legmagasabb csavarodó épülete
 12. A világ leghosszabb zipline-ja
 13. A világ legmagasabban lévő teniszpályája a Burj al Arab tetején
 14. A világ legnagyobb virágoskertje (Miracle garden)

Dubai látnivalói fotókon