Mit tanultam a Katasztrófa-felkészülés órán?

Disaster - katasztrófa

Évekkel ezelőtt beiratkoztam brahiból egy ilyen órára. Ami, ahogy a címéből is látszik, arról szólt, hogy ha jön A Nagy Katasztrófa, akkor az ember tudja, mit csináljon.

Azzal kezdődött a kurzus, hogy mindenkinek át kellett gondolnia, hogy az épp aktuális lakhelyén milyen katasztrófák fordulhatnak elő.
Akkoriban Budapesten éltem, ahol nem jellemzőek a hurrikánok, tornádók, pusztító földrengések, vannak viszont áradások, így mivel a Belvárosban laktunk, erre készítettem a kis katasztrófa-elhárítási tervemet.
Konkretizálni kellett mindent két hétre. Mit fogok enni? Mit fogok inni? Mivel fogom az időt elütni? Mivel fogok kommunikálni? 

Emlékszem, csak pislogtam, amikor a tanárunk bemutatta a saját készleteit (egy amerikai pasiról van szó) arra az esetre, ha jönne a hurrikán és utána egy erős áradás.
És itt mindenki vegye elő az amerikai cserkészekről élő legvadabb elképzelését, mert mindaz, a tanár felkészüléséhez képest semmi. 

Bemutatta az élelmiszerkészletét. 
Volt benne konzerv, „űrhajós kaja” rengeteg palackozott víz -szigorúan buborékmentes-, csoki, keksz, alapanyagok, a táplálékkiegészítők egész sora, gyógyszerek, tisztálkodási kellékek, de ami ennél is érdekesebb volt, az a „ha nincs áram, akkor ezzel csinálok áramot”, vagy a „ha nincs víz, akkor az épp rendelkezésre álló vízből (ez lehet bármi, amit el tudsz képzelni) hogyan készít fogyasztásra alkalmas tisztított vizet. Merthogy a víz sokkal fontosabb, mint az éltel. 

Elmentünk vele erdőbe, ahol megmutatta, hogy ha bármi van, miből és hogyan tudunk éjszakai, biztonságos szálláshelyet varázsolni magunknak viszonylag kevés idő és energia befeketése árán, és azt is megmutatta, hogyan lehet tüzet gyújtani ősember módjára. 

Sosem gondoltam volna, hogy az ember agyában így elraktározódnak az információk, de a mostani koronavírus-helyzetben (a posztot 2020 március 13-án írom) nekem tisztán előjöttek a tanításai. 

Nyilván a saját aktuális helyzetre adaptálva, mert itt most arra -remélem és elvileg- nem kell számítani, hogy hirtelen nem lesz áram vagy víz, vagy a csatornahálózat mondja fel a szolgálatot vagy a fűtés, így a vízkészletekről nem kell gondoskodni. 
A kajákról viszont igen és tö jó, hogy volt fogalmam arról, hogy mit kell beszreznem és mennyit 🙂 

Akkor úgy voltam vele, hogy számomra ez csak egy „kis színes” óra, mert milyen buli már és egyszer jól jöhet, de nem fejeztem be a kurzust, de most visszakerült a gondolatomba, hogy csak be kéne fejezni. Mert sajnos tényleg hasznos ez a tudás. 🙁 

A fene sem gondolta volna, hogy egy vírustámadásra is fel kell készülni 🙁 

A Youtubeon vannak nagyon hasznos videók ebben a témakörben. 😉