Míkonosz, hogy én mennyire utálom!

Míkonosz

Mióta az eszemet tudom, rendszeresen megyünk Görögországba. Nekem ez az ország mindig a békét és nyugalmat szimbolizálta, kivétel természetesen Santorini „normál” turistaszezonban mert akkor ott nincs béke és nyugalom, van viszont tömeg, személytelenség, a helyiek részéről érdektelenség. „Majd jön holnap másik turista.”

Míkonoszon kétszer jártam eddig.
Az első alkalommal körülbelül 8-9 éve, az ortodox húsvétot töltöttük ott. Szép volt, jó volt, kellemes volt májusban, de már akkor is éreztem, hogy nem mennék vissza.
Aztán idén mégis úgy alakult, hogy az előre be nem tervezett nyaralásunk utolsó előtti szakasza a szépséges Míkonosz szigetén telt.

Hogy pontosabban fogalmazzak: Iosról visszamenni Santorinire és onnan Berlinbe sokkal drágább lett volna, mint átmenni Míkonoszra és onnan hazajönni. Negyedébe került. Így aztán vettük egy nagy levegőt és valóban Míkonoszon töltöttünk egy napot.

Míkonosz

Borzasztóan sok turista!

Míkonosz város szűk kis utcái annyira tele voltak szeptember elején turistákkal, hogy mozdulni sem lehetett!

Ott vannak azok a gyönyörű, fehér utcácskák a piros és kék ajtókkal, ablakokkal és nem látszik ki a tömegből.
Reggel, amikor még az átlag turista csak álmodozik a reggeliről, akkor lehet megnézni a várost, de amint elözönlik a turisták, képtelenség bármit is szemügyre venni ott.

Míkonosz

Miért kerül minden triplájába mint Berlinben?

Mennyire normális az, hogy Míkonosz városban az éttermekben háromszor annyit kell fizetni, mint Berlinben egy jobb étteremben?
Mi a fene kerül egy tál tésztán NEGYVEN euróba?


Értem én, hogy az átlagemberek töredéke annyit utazik mint mi. Értem én, hogy az egész más helyzet, amikor ott van „élete nagy utazása” amikor végre eljuthatott a régóta kívánt helyre, de tényleg ér annyit ez az egész?
Tényleg minden pénzt megér?
Tényleg?
Annyira nem értem!
És akkor ne csodálkozzunk azon, hogy aki eljut nyaralni, az úgy tér vissza, hogy „külföldön utazni drága”.
Gyorsan hozzáteszem, hogy kvázi nulla fogalmam van arról, hogy Magyarországon milyen árak vannak mert idén (2021) összesen négy napot töltöttem el az országban, azt is főleg vidéken, Nógrádban, de a nagy nemzetközi összehasonlításban is irreálisan drága ez a sziget!

Miért élnek úgy az emberek, mintha nem lenne holnap?

Míkonosz

Még fotózni sem tudsz, annyian vannak!

Naplemente környékén a Little Venice dugig van. A sor szélmalom előtt szintén hatalmas a tömeg. Vagy elfogadod, hogy a fotón mások is szerepelnek, vagy egy jellegtelen helyen fotózkodsz.
Vagy télen mész. Vagy nem is mész. Vagy nem Míkonoszra mész.

Túlárazott szállások

Körbeutaztuk már az egész világot – Ausztráliában nem voltunk még – de ilyen irreálisan elszállt árakat nem láttam még, leszámítva Párizst, de az meg arról híres, hogy marha drága ezzel párhuzamosan szar is.
Egy átlag szoba kétszer annyiba kerül, mint a majdnem szomszédos, szintén felkapott Santorinin.
Miért? Mert turistából sok van és úgyis megfizeti valamelyik?

Taxi… 5 perces út 15 euró. 🤔

Pici görög szigeteken ahol kevés a turiszt, normálisak az árak. Minél több a turista, annál többet kell fizetni mindenért és bármiért is.
Eljutni a városból a reptérre 5 perc, 15 euró. Berlinben sem olcsó a taxi, de nem ilyen elszállt. Mondjuk nekünk a reptérről hazajutni a belvárosba (Alexanderplatz környéke) 40 euró körül szokott lenni, de a reptér messze van, mi meg belvárosban lakunk.

Nézzük a jó oldalát!

A sziget szép. A fővárosa györnyörű, ezt nem tagadhatom. Fantasztikusan hangulatosak az utcácskáik, nagyon jó ránézni a festett járdákra, a sok természetes anyagra és azok a szélmalmok ott a domb tetején… 😍
Míkonosz maga a csoda!

Visszamennék?

Csak óceánjáróval vagy vitorlással és kizárólag csak átutazóban. Meghagyom a szigetet azoknak, akik nem láttak még mást, szebbet vagy jobbat. Azoknak, akiknek évente csak egyszer adatik meg, hogy utazzanak és akkor viszont nem sajnálják azt a rengeteg pénzt kiadni egy olyan dologért, amiért máshol többet és jobbat kapnak.