Hága és Delft (Hollandia)

Hága

2022 decemberében jártam Hágában és Delftben. Meg Rotterdamban is, de arról már meséltem. Hollandia nagy szerelmem és valószínűleg nem utoljára járok az országban. Hága csak annyira volt nekem ismerős, hogy még ezer éve volt egy tanítványom, aki oda meg vissza volt a városért, ott töltötte gyerekkora jelentősebb részét és volt egy másik tanítványom is, aki a magángépével járt a városba rendszeresen. Megértem mindkettőjüket. Hága tényleg jó hely. Szép is, ráadásul mindene megvan (külső szemlélőként figyelve) ahhoz, hogy egy kellemes, élhető város legyen.

Hága

Hága tengerpartja

Olyan szerencsések azok a városok, amelyeknek kellemes a tengerpartja. Nem sziklás, nem köves, nem megközelíthetetlen hanem hosszú és homokos. Oké, nem a világ legmelegebb tengerpartja, de legalább van neki és szép.

Hága

Hága tengerpartján láttam egy csomó érdekes szobrot. A fenti bármennyire is viccesnek hat, de mégis, mire gondolhatott a művész közben?

Hága

Nagyon kíváncsi lennék arra, micsoda élet lehet itt nyáron. Nyilván rengetegen lehetnek, hiszen van itt minden a Legolandtól kezdve az akváriumig, minden. Amikor én ott jártam, akkor kellemetlen szél fújt és -5 fok párosult hozzá. Hőérzetre nyilván sokkal kellemetlenebb volt az idő. De majd egyszer nyáron jó lenne újra Hágában járni.

Hága

A fenti képen a holland parlament épülete van Hágában. Szerintem olyan, mintha egy Disney meséből lépett volna elő. Csak emlékeztetőül: Hollandia királyság. Ráadásul, csak hogy jobban elképedjünk, a miniszterelnök bringával jár dolgozni minden nap, ugyanazon az útvonalon.
Hollandiában vajon miért nincs szükség arra, hogy a miniszterelnököt elzárják a néptől és csak jeles ünnepeken, előre kiválogatott embereknek tartson beszédet? 🤔

Hága

A fenti képen látható tündérkastély nem más, mint a Nemzetközi Bíróság épülete, ami a Béke Palotában működik. Csoda egy épület ez! Kis érdekesség, hogy az épület felépítésére az az Andrew Carnegie adott pénzt, aki a Carnegie Hall-t is alapította, de ne csodálkozzuk nagyon, mert ez a pasi a hatalmas vagyonának 90%-át eladományozta mire meghalt, pedig volt neki bőven pénze. Egyébként skót származású volt.

Hágában mindent megnéztünk, még Milosevics börtönét is láttuk kívülről. Milyen érdekes, hogy így kiment a köztudomásból ez az ember, pedig előtte sokáig tőle volt hangos a hírek.

Kellemetlenül fagyos városnézésünket rövidre fogtuk, de ide tényleg vissza kell még jönni.

Hága

Hága felhőkarcolói szerintem nem olyan cukik és formásak, mint Rotterdamban. Azok valahogy jobban tetszettek. De volt itt azért más is:

Hága

Nem arra akarok kitérni, hogy a villamossínek között füvesített volt a tér, hanem a háttérben erre a szép házra. A teteje palából van, de nem a mifelénk szokásos palából, hanem a természetben is előforduló fajtából. Szerintem gyönyörű.

Delft

Ez annak az esete, amikor egy város neve azzal jut el valakihez (hozzám) hogy híres az egyeteme. Jártam „hozzájuk” online valamilyen kurzusra. Tetszett.
Delft nem egy hatalmas város, a fent taglalt Hága is csak félmilliós, Delft viszont csak százezres városka. Amúgy tudtad, hogy Hollandia a világ legsűrűbben lakott országa? 18 millióan vannak Magyarország területének 40%-án. Durva.

Delft

Delft egy tipikus holland városka, ahol rengeteg a csatorna.

És itt született az egyik legnagyobb holland festő, Jan Vermeer.
Mivel december közepén jártam itt, éppen karácsonyi vásár volt a városban, így minden fel volt díszítve. Hogy őszinte legyek, nagyon kellemetlen idő volt így csak végigrohantam a belvároson, megnéztem, mit árulnak, mit esznek a hollandok ilyenkor de túl nagy meglepetések nem értek.

Delft

Ahogy sejthető volt, ahogy sötétedett, úgy telt meg az utca emberekkel és mire eljöttem már nagy volt a tömeg, több zenekar is készült a kis műsorával. Sajnáltam, hogy nem hallgathatom meg, de a fagyhalál nem olyan szimpi számomra.

Delft

Így utólag tűnik csak fel, hogy mennyi itt a bringa, meg az előző képen is.
Szóval Hollandia szuper hely.