Berlini kutyák – így is lehet kutyát tartani

Jó kutyának lenni Berlinben!Világ életemben kutyás voltam. Magyar kutyás. Megszoktam, hogy a kutyák hogyan  viselkednek Magyarországon, aztán Berlinbe kerültem, és láttam a csodát.

1: a kutya mindenhova bemehet
Pékboltba is, az meg hót természetes, hogy ruhaboltban, műszaki áruházban ott van a gazda mellett. Nagyobb kutyát nem szabad élelmiszerüzletbe bevinni, de ha táskában tartható méret, akkor simán. A többi helyre meg alap, hogy bemehetnek.

2: akár el is olvadhatsz egy kutyától az utcán, bármit csinálsz, le se szar

Egy kezemen meg tudom számolni hány kutyát dögönyöztem mióta itt lakunk. Magyarországon naponta jön össze ennyi.

3: a kutya adófizető állampolgár

Ez nem vicc. A kutya családtag, adófizető állampolgár, vagy állampolgárkutya vagy mi.
A dolog ott kezdődik, hogy be kell jelenteni 2 héten belül az önkormányzaton, hogy kutyád van/lett, hogy nyilvántartásba vegyék. A “kutya” ezután kap egy papírt arról, hogy szíveskedik majd atót fizetni és kap egy érmét/bilétát amit a nyakőrvére kell tenni, hogy jól látható legyen. A kutyaadó Berlinben évi 120 euró, de ha több kutyád van, akkor a további kutyákért 180 eurót kell fizetni. De kell felelősség-biztosítást is kötni rájuk!
Olyannyira kell értük fizetni, hogy egy ember Rostockban  a kutyáját évekig birkaként “könyveltette el” hogy ezzel elkerülje az adófizetést. Persze aztán elkapták és most még példás büntetést is kell fizetni!e.

4: a kutyák mindegyike iskolázott

Papírjuk van arról, hogy okosak, tehát mind roppantul jólnevelt. Itt fordítva van a séta. A kutya nem a gazda előtt megy, hanem utána. Elöl a gazda, utána az állat. Mindig.
Viszont a kutyák általában nincsenek megkötve, de ez nem jelent semmilyen veszélyt, eddig nem láttam sem támadást, sem hangos “szót” kutyák között. Egyszerűen jólneveltek, boldogan, kiegyensúlyozottan járnak-kelnek a világban. Egész más lehet német kutyának lenni, mint magyar kutyának és ez látszik is rajtuk, valószínűleg érzik  🙂

5: nem lehet a kutyát kizárólag kertben tartani

Szabályozva van mennyi időt tölthet az udvaron a kutya naponta, de még azt is szabályozták, mennyit ugathat naponta. Azt hiszem 20 percet. Ha ennél többet ugat, az komoly következményeket von maga után. Nem is hallani csak néha kutyaugatást…

Egyszóval bár lényegesen komolyabb a szabályozás és dárágbb a kutyatartás itt, de a kutyáknak mégis jobb.