A 3 hetesre nyúlt karibi (és egyéb) körút összegzése

Jó volt?

IGEN! Nagyon, nagyon, de nagyon jó volt.

Visszamennénk?

Igen. Nem is kérdés, vissza fogunk menni! 🙂

Mi volt a legjobb?

Az egész 🙂 Ez hülyén hangzik, de tényleg jó volt, még az is tetszett és elviselhető volt, hogy majdnem egy hétig mentünk át az óceánon.
Elég monoton és fárasztó volt mert minden egyes nap vissza kellett tekerni az órát 1 órával, így a létezésünk inkább kóválygás volt, minek következtében összesen kétszer sikerült elmennem a hajó színházába, és egyszer ebédeltünk redesen (erről majd írok). 
Ezzel szemben minden egyes este naplementekor felmentünk a 16. emeletre jakuzzizni. Ez is szuper volt 🙂

Nekem külön fantasztikus élményt nyújtott, hogy beengedtek a hajó belsejébe és megnézhettem több elzárt részét a hajónak, de sajnos a motorhoz nem engedtek, pedig engem főleg az érdekelne, hogy működik egy ekkora és ilyen összetett szerkezet. 🙂

Ezeken kívül a legjobb a karibi hangulat volt. A meleg, a kellemes óceán, a gyönyörű tengerpartok. 

Melyik pici sziget tetszett a legjobban?

Saint Kitts mert annyira más, mint a többi sziget.

A legeurópaibb sziget a két francia “megye” Guadelopue és Martinique volt, ezek közül Martinique egyáltalán nem jött be, viszont Guadeloupe szigetére bármikor visszamennék, de legalább 2-3 hétre mennék és a botanikus kertben jó sok időt eltöltenék. Viszont vinnék magammal / vennék szúnyogűző felszerelést mert éjszaka szitává csíptek minket a dzsungel szélén és semmi nem volt elég nekik. Ráadásul dengue lázat terjesztenek. 🙁 

A másik, ami nagyon tetszett, az a dzsungel hangja éjszaka. Guadeloupe szigetén egy olyan helyen laktunk, ahol a házunktól pár méterre már dzsungel volt. Fantasztikus hangok jöttek onnan éjszaka!

A legjobb tengerpartokat hol találtuk?

Magasan verte a mezőnyt St. Martin szigetén az Orient beach. Az egy álom, egy csoda, annyira finom púderszerű volt a homok és olyan kellemes meleg a víz, hogy ha szimplán tengerprti vakáció lenne a cél, semmi mászkálás, semmi kultúra, akkor ide mennék.

Ez volt a bejárata, itt mentünk mi is:

Persze más part is nagyon tetszett.

Barbados szépséges szigetén a Carlise bay nagyon bejött, itt majdnem olyan szuper a víz, mint St. Martin szigetén.

Érdekes módon a legszebb és a legjobb tengerpart nem fedi egymást. A legszebb tengerpartokat Antigua szigetén láttam, de azokon a partokon nem volt olyan fantasztikusan finom a homok.

Persze Barbados másik csodás partja sem kutya, de itt a nagy hullámok és sziklák miatt veszélyes fürdeni.

(Fenti kép: a hülye amerikai turista prototípusa. Itt állt ezen a csodás helyen és fel se emelte a fejét a telefonjából, végig csetelt valakivel. Viszont jól jött, hogy beállt a képbe, hogy a méreteket szemléltesse.)

Mit tanultam az út során?

1, Furcsán hangzik, de azt, hogy vigyünk magunkkal zacskós levest.
Nem azért, mert az irtóra jó és egészséges lenne, hanem azért, mert egy hajón hiába főznek jól és hiába van naponta minimum száz féle különböző kaja, de a magyar az leveses. Mi legalábbis azok vagyunk, ráadásul nem feltétlen a krémlevesek szerelmesei, a hajón viszont csak krémlevesek voltak valamilyen keményítővel besűrűsítve, így aztán még Spanyolországban vásároltunk egy adag zacskós kínai levest, ami esküszöm jól esett, az utolsó darabot Guadeloupe szigetén ettük meg. (A leves szükségessége az Atlanti-óceán átszeléséhez volt, különben minden szigeten ettünk valami jó helyen, viszont reggelin kívül mást nem fogyasztottunk a hajón.)

2, Az online bizniszem jól és kiszámíthatóan működik, bármerre is kószálok a világban, ráadásul nem kell hozzányúlni, tehát bebizonyosodott, hogy szabad a pálya, mehetek amikor és amerre akarok, bevételkiesést egyáltalán nem jelent az utazás, sőt. (Köszi Tim Ferriss a 4 órás munkahét című könyvet!)

3, Vittem bőröndöt, amit nem kellett volna. Tök fölösleges volt mert bármennyire is törekedtem arra, hogy ne vigyek magammal szükségtelen cuccot, mégis a ruhák negyede érintetlenül jött vissza. Szóval legközelebb ha messze megyünk (nyáron) akkor bőven elég lesz a szokásos adag ruha. Ha valami feltétlenül szükséges menet közben, akkor meg megvesszük.

4, Jó a hajón a kaja, de ilyen hosszú ideig bármilyen változatosan is próbálnak főzni, nem sikerül. Az embernek hiányzik egy kis hazai, jelen esetben nekünk egy nagy adag indiai bármi. (Ettünk is kétszer 2 különböző szigeten indiai étteremben, de erről majd egy másik posztban olvashatsz.)
Hozzáteszem, hogy a hajón én majdnem minden nap halat ettem mindenféle módon elkészítve, de rengetegszer volt lazac, ami a kedvenc halam, de mostanra oda jutottam, hogy az EasyJettől kapott két nap szálloda + félpanziós ellátás során, amikor tegnap este a szálloda ki akart magáért tenni és lazacot főzött, már túl sok volt. Most egy darabig nem eszek halat, az biztos. 🙂

5, Valamilyen furcsa okból az olasz búzától nincs bajom. Nem tudom mi lehet a magyarázat rá, de a hajón minden reggel ettem egy kis csokis sütit, hozzá egy kis olasz recept szerint készült kalácsfélét és nem fájt semmim tőle.

6, Az ültetéses vacsora legelső ültetése is későn van nekünk. Ha összeszámolom, összesen háromszor vacsiztunk a hajón csak, az óraátállítások miatt nagyon sokszor fél 7-kor már rég aludtunk.

7, Legközelebb több karibi ruhát veszek magamnak. Szerintem be fogok vásárolni belőlük mert nagyon tetszenek, ráadásul mindegyik örök darab, akkor is ha nem feltétlen szolíd a megjelenése benne az embernek 🙂 mert egy ilyen ruhában megjelenni valahol, na az nyomot hagy 🙂

8, Amikor legközelebb a gyerek is jön, veszek majd több képet a helyi naív festőktől. Szintén azért mert nagyon vidámak és egy ilyen festmény örök darab, egyedi készítés, stb. Arról nem is beszélve, hogy a helyi piacokon sokkal, de sokkal olcsóbban lehet kapni, mint online rendelve.
Pléda: a múltkor rákérdeztem az egyik online boltban, hogy mennyiért adják, mire azt írták, hogy 1400 euró. Ugyanez a piacon vásárolva 50 eurótól indul, amiből lehet alkudni.

9, Bebizonyosodott, hogy az italpakettek nem nekünk valók. Tökéletes pénzkidobás lett volna megvenni bármelyiket.

10, Az is elgondolkodtató, hogy egy ilyen 3 hetes karibi vakáció annyiba kerül, mintha Spanyolországba mentünk volna ugyanenyni időre. (Saját szervezésben, ami azt jelenti, hogy az utazási irodás áraknál sokkal olcsóbbra jön ki egy nyaralás.) Élmény szempontjából meg körülbelül olyan, mintha egy Trabant versenyezne egy Teslával. Össze sem lehet hasonlítani őket.
Tehát Európa végképp elbukott.

11, MSC-s szervezésű kirándulásra nem fizetünk be többet, sokkal jobbak voltak, amiket helyi cégeknél foglaltunk. Nekik érdekük, hogy jól érezzük magunkat és pozitív véleményt formáljunk illetve adjunk az út végén, épp ezért mindent megtettek azért, hogy a létező legjobb szolgáltatást nyújtsák.
Ezer pont az összes helyi vezetőnknek!
Plusz gondolat: a helyi szervezésű túrák sokkal olcsóbbak (fele szokott lenni kb.) viszont tovább tartanak és több helyre viszik az embert.

Azt hiszem ennyi 🙂

Jó volt, nagyon is!