Tirana érdekes látnivalói + hasznos infók

tirana látnnivalói

Tirana Európa egyik legérdekesebb városa. Néhol modern és (viszonylag) gazdag, néhol pedig igen elmaradott, és mindezek akár egymás mellett pár méterre is megfigyelhetőek.
Mire számíts, ha Tiranába látogatsz? Mik Tirana látnivalói? Mit érdemes megnézni? Mire vigyázzunk? Mit érdemes megkóstolni? Hogyan jutsz be a reptérről a városba? Hol van kipróbált, jó szállás?  Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

 

A többség repülővel érkezik a Teréz Anyáról elnevezett reptérre ami Tiranától kb. 20 kilométerre fekszik.  Ha busszal jössz (mondjuk) Szkopjéból, akkor neked ez az írás lesz az érdekes: klikk ide.

Hogyan lehet eljutni Tirana reptérről a városba?

1, Taxival

Ülj taxiba! A taxik sárgák, más színű járműbe ne ülj (!) és a reptéren az érkezésnél téged leszólító taxisokkal se foglalkozz! A  reptér épülete előtt állnak a hivatalos taxik. Egy út a belvárosba körülbelül 20 euróba kerül és forgalomtól függően kb. fél óráig tart a bejutás. Bármikor taxizol a városban vagy az országban, indulás előtt mindig tisztázd a viteldíjat!
De az is jó megoldás, ha előre foglalsz taxit.  Itt a linkje, ahol foglalhatsz.

2, Busszal

Óránként jár reggel 6 és este 6 között a Rinas Express busza. A jegy ára kb. 600 Forintnak megfelelő 250 albán Lek. Ezért az árért a főtérre visznek be, ahol rögtön láthatod a legfonotsabb látnivalókat. 🙂 A jegyet a buszon tudod megvenni.

Visszafelé: Ha a reptérre mész a belvárosból, akkor innen indul a busz. Ne aggódj, az út mellett sok ember fog várakozni és a buszok is megérkeznek szép sorban. Míg várakozol, igyál egy utolsó albán kávét!

3, Tipp:
Válassz olyan szállást, aminek van ingyenes reptéri transzferje és akkor nem kell a bejutással bajlódnod.

Tirana látnivalói

Nem fontossági sorrendben írom őket, hanem ahogy eszembe jutnak.

—– Főtér —–


Tirana fontosabb látnivalóit a főtéren (Szkander bég tér) találod.

Ethem Bég Mecset: 

Mezquita Ethem Bey, Tirana, Albania, 2014-04-17, DD 06.JPG
By Diego Delso, CC BY-SA 3.0, Link

A muszlim többségű Albánia (és a világ) egyik legszebb mecsetét láthatjátok rögtön a főtéren!
Megéri a látogatást mert nagyon szép az épület kívülről és belülről is.

Ilyen belülről: (0:45 től)

Az Ethem bég mecset egy pici mecset, (a többihez képest) belülről nagyon szép freskókkal van díszítve.  Több gyönyörű és érdekes Koránt is kiállítottak bent, például a világ legkisebb koránja is itt van, aminek csak a másolatát lehet megnézni, de legalább látható a falra kitéve. 🙂

Mi köze ennek a mecsetnek az albán kommunizmushoz?

Maga az épület meglehetősen lassan, 30 év alatt épült fel, 1821-ben fejezték be, de a kommunista időkben nyilván nem lehetett használni mert nem volt vallásszabadság Albániában sem, mígnem 1991 januárjában a nép fellázadt és 10 000 ember vonult zászlókkal a mecset elé tiltakozni. Érdekes módon nem oszlatták fel az amúgy nem engedélyezett tüntetést, így ez a nap számít az albán kommunizmus bukásának előszelének.
Az épületet simán megismeritek, a belépés díjtalan, cipőt le kell venni itt is az ajtó előtt.
(Ha már cipő… azok a szőnyegek ebben a mecsetben valami hihetetlenül puhák, nagyon jó rajtuk járni!)

Szkander bég szobor a róla elnevezett tér közepén

Oké, ez nem akkora nagy és kihagyhatatlan látnivaló, de mindenképp látni fogod.
Olyan hatalmas nagynak sem mondható mert „csak” 11 méter magas ez a szobor, de a történelmi figura jelentősége annál nagyobb. Szkander bég (aki egyébként Kasztrióta György néven is ismert mifelénk) a legnagyobb albán hős, egy albán fejedelem volt, „Albánia Sárkánya”. Ha neked sem ugrik be így hirtelen mi köze Hunyadi Jánoshoz, a rigómezei csatához és egyéb történelmi eseményekhez, ezt olvasd el.
Szóval ott van a szobra Tirana főterén. De nemcsak a szobrát láthatod, mert a nemzeti múzeumban számos hozzá köthető tárgyat (vagy azoknak a másolatát) is kiállították.

Museum - Tirana, Albania
Nemzeti múzeum

A múzeumot a főtéren találod, egy eltéveszthetetlen, szocialista – realista épületben. Van mit nézni a homlokzatán 🙂
Ez Albánia legnagyobb múzeuma, főként képzőművészeti kiállítás van benne, meglátogatása nem kihagyhatatlan, de ha van időtök és érdekel az albán történelem és művészet, sok érdekes dolgot láthattok itt.
Keddtől van nyitva vasárnapig, 10-től 6-ig, a belépő 200 Lek.

BunkArt 1 és 2

Albánia a bunkerek földje, és egész biztos, hogy legalább egyet (ha csak egyet…) fogsz látni míg ott leszel.
Mindkét BunkArt a kommunizmus világát mutatja be, ráadásul interaktívan.

A BunkArt 2 2016 novemberében nyílt és ennek meglátogatása is érdekes. Magát a bunkert atombiztosra tervezték, 2,5 méter vastag falai vannak és 1000 négyzetméter területű. A kommunizmus idején oly’ fontos rendőr vezetőket szándékoztak itt elhelyezni ha esetleg kitörne az atomháború.

Bővebben a két helyről itt olvashatsz.

House of Leaves

House of Leaves

Ha még nem volt elég a kommunizmusról szóló 2 kiállítás, akkor Tirana központjában találod az albán titkosszolgálat épületét, ahol szintén van egy nem túl felemelő kiállítás kínzásról, lehallgatásról, és az ezekhez szükséges eszközökről, pl. poloskák, rádiók, videókamerák, stb.
Cím: Rruga Deshmoret e 4 Shkurtit
Belépő: 700 Lek
Nyitva: a hét minden napján reggel 9-től 19:30-ig.

 

Dajti Express

Dajti Ekspres – ahonnan egész Tiranát belátni

Ha jó az idő, érdemes felmenni a hegy tetejére a kabinos felvonóval. Az út elég sokáig tart még felvonóval  is, de megéri. Erdő, mező, házak, tó fölött fogsz „elrepülni” elég magasan, majd amikor felértél, föntről megcsodálhatod a várost és megláthatod, milyen meglepően nagy kiterjedésű.
A jegy 2017-ben 6 euró volt oda-vissza. Arra vigyázz, hogy kedden nem jár egyáltalán a felvonó.
A hegyen éttermek vannak (kipróbáltuk mindkettőt, egész jók, egyetek, ha megéheztek – meg különben is mert ilyen kilátással az ember nem eszik gyakran) a Dajti Tower-ben lévő kávézó még körbe is forog (fenti kép jobb oldalán az üveg részben van a kávézó) körülbelül egy óra alatt.  Ha szerencséd van és elég tiszta az idő még a tengerig is elláthatsz!

Hogy jutsz a kabinos felvonó indulási részéhez?

Na, ez már egy keményebb dió és helyiekkel is kommunikálnod kell. A belvárosból 2 busz indul, az egyik a Porcelan, a másik a Kombinat feliratú. Ha a főtéren valakit leszólítasz és mondod neki, hogy „Dajti Ekspres” segíteni fog, de hogy teljesen irányban legyél, van a ….ban egy turista infó is, ott jól beszélnek angolul, megmondják merre indulj, hogy megtaláld a buszmegállót. Jegyet a buszon kell venni, 40 lek az ára. (2017)
Az egyik busz narancssárga, a másik kék színű, hátha így könnyebb lesz. Mindkettő elég gyakran jár, valószínűleg nem kell majd sokat várnod, de arra készülj, hogy a felvonó egy félreeső utca végéből indul és mindenképpen gyalogolnod kell hegynek felfelé 10- 15 percet. Túlélhető. Út közben, bal oldalon lesz egy bolt, amit olasznak szántak, de véletlenül fordítva festették fel a színeket, így magyarra siekredett a zászló 😀 Itt van pontosan a Dajti Ekspres kiindulási állomása.
Lesz egy patak is amit keresztezned kell, mindenféle háziállatok vannak a partján és rengeteg szemét -a hűtőszekrénytől a sima háztartási szemétig.

Tirana térkép

Mennyi időt szánj Tiranára?

A fentiekből látható, hogy Tirana látnivalói nem túl jelentősek, ráadásul mivel a többségük egymáshoz  igen közel helyezkedik el, rengeteg időt sem kell a felkutatásukra szánni. De… Tiranának van egy nagyon érdekes hangulata. Egy nyugodt, de  mégis pezsgő, mediterrán várost képzelj el olyan épületekkel, amikről nem tudod eldönteni, hogy ez most teljesen komoly-e vagy csak vicc, és melyik a város igazi arca. Mert ott vannak a magasházak („felhőkarcolók”) és a lepukkant házak egymás közelében.
Másrészt ott vannak a parkok, ahol minden, de minden van és látható ami egy parkban elképzelhető.
Aztán ott vannak a tényleg jó és viccesen olcsó kávézók és a nagyon jó éttermek.
Mindebből azt akarom kihozni, hogy Tiranába nem a lenyűgöző látnivalói miatt érdemes menni, hanem egy máshol már letűnt (?) kor hangulatáért.
A legfontosabb látnivalók tényleg felkereshetők fél nap alatt,  ha az idő jó, akkor a hegyre is érdemes felmenni, akár egy kisebb kirándulást is lehet tenni, vagy lovagolni a hegyen.
Ha nagyon rohansz, akkor egy-másfél nap, ha szeretnéd élvezni a hangulatot, elüldögélni egy jó kávézóban és a népet figyelni, jókat enni olcsón,  akkor 2-3 nap simán elmegy ezzel a laza nézelődéssel.

Kinek érdemes Tiranába mennie?

Annak, aki nem a kifejezetten turistás helyekre vágyik, aki valami kuriózumot szeretne látni és érezni, mindezt megfizethető áron és közel Magyarországhoz. Tirana látnivalói között egyetlen kihagyhatatlan dolog sincs, de mégis érdemes elmenni Tiranába.

Mire vigyázz Tiranában?

Ne törd ki a nyakad!
Ez most nem vicc! Nem az éjszakai közvilágítás hívei arrafelé, ráadásul az autólehajtókat, boltok lejáratait simán úgy építik, hogy a járdából hasítanak ki egy darabot, ezért sötétedés után különösen figyelj, hova lépsz, de nappal is simán beleeshetsz egy ilyen gödörbe. És ez teljesen komoly! Nézz a lábad elé, mindig, Tiranában különösen!

Kipróbált, jó szállások Tiranában

Ha Tiranában foglalnál szállást, inkább a belvárosban lakj!  Egy átlagos szállás egy éjszakára, 2 főre kb. 15-20 euróba kerül, ráadásul a többségük teljesen új, sokszor újépítésű épületben vannak.
Mi itt laktunk 1:   Tetszett, mert közel volt mindenhez, mégis csöndes a hely. A közelben szuper cukrászdák és éttermek voltak  🙂 Ez a szálláshely úgy működik, hogy egy központi irodába kell bemenned, ahonnan elkisérnek – mivel minden apartman a közelben van – gyalog a szállásra. Egy kb. mindennel foglalkozó, teljesen korrekt cég adja ki az apartmanokat. De lényeg az, hogy a szállás jó volt, jó helyen és normális áron.
Másik olcsó, de mégis jó megoldás ez az apartman, ami a főtértől 10 perc séta távolságban van (+ nézelődés)
Mint érdekesség: Hotel Plaza Tirana egy új, modern toronyházban van Tirana belvárosában.
Oké, ez nem olcsó (pont 7x annyiba kerül, mint az előzőek),  de nézd meg mit tudnak az Albánok!

Tiranai gasztró, hol ehetsz jót Tiranában?

Az albánok nagyon jól főznek! Nem a legdiétásabb a konyhájuk, viszont jókat lehet enni, ráadásul nem drágán. Ha kávéznál vagy teáznál, akkor készülj fel arra, hogy meglepően olcsó helyek vannak.

Az albán konyha alapvetően mediterrán konyha, a „megszokottól” annyiban tér el, hogy -szerintem- jobban szeretik a húst. Oké az ábra inkább az, hogy hús, hússal, hozzá zöldségek. 🙂 általában marhából vannak az ételek, de szeretik a birka / kecskehúst is.

Éhen senki nem fog maradni, az biztos, mert a salátákat is igen jól készítik!

Ha édesszájú vagy, érdemes az utcai kirakattal és kiadóablakkal ellátott cukrászdák/pékségek kínálatát végigkóstolni. Nem fogod megbánni! Olcsók és jók az albán pékáruk, sütik.

Biztos ismered a burekot. Az albán neve byrek, kb. ugyanaz az étel, kicsit zsírsabban.
De a levesek közül nekem nagyon ízlett a bableves és a zöldségleves is, meg a többi leves is. Oké, én leveses vagyok 🙂

Hol kajáltunk jót? 
– Itt: Era Vila Restaurant – sokan voltak és ki kellett várni a sorunkat, hogy bejuthassunk, de megérte!
Ezt a húsimádók szeretni fogják! 🙂
De mivel sok az étterem, tuti találtok szimpatikusat. 🙂

Jó utat!