Kijev látnivalói + hasznos infók az utazáshoz

Kijev látnivalói

Kijev bármennyire is negatívan szerepelt az elmúlt pár évben a hírekben, egy csodálatos város, kedves emberekkel, sok látnivalóval, finom ételekkel, ráadásul megfizethető áron: manapság Európa egyik legolcsóbb városa!
Kijev látnivalói között mindenki talál magának megfelelőt:

Chrám svaté Sofie (Kyjev)

Kijev látnivalói

Világörökségek Kijevben

Ebből rögtön kettő is van:

1, A Szent Zsófia (St. Sophia) székesegyház (lásd fönti kép)

Ez egy viszonylag nagy területen elhelyezkedő épületegyüttes, a belépőnk ára attól függ, mit szeretnénk megnézni. Egy kellemes parkos részben több templomot, épületet találunk, mindezt a város majdnem közepén. Ha a siklóval mentek fel, rögtön több látnivalót is megnézhettek. (A siklórol lejjebb olvashatsz)
Hol található? Volodymyrska utca 24
Belépő: 70 Hrivnya
Weboldal: n.sophiakievska.org itt találsz bővebb információt a jegyárakról és a megtekinthető dolgokról. 
Bővebben itt, ezen a Wikipédia oldalon olvashatsz róla.

 

Успенський собор Лавра

2, A kijevi barlangkolostor, Pecserszka Lavra

Egy valóban érdekes hely, nagyon megéri a látogatást! Klausztrofóbiásoknak, sötétben rettegőknek, halottaktól félőknek viszont határozottan nem ajánlott, ugyanis teljes sötétségben, a föld alatt, a kezünkben egy szál gyertyával közlekedhetünk a szűk alagutakban, aminek ráadásul két oldalán múmiák vannak.
Tehát valóban nem mindennapos dologban lehet részünk!
Persze nemcsak a barlangkolostor a szép azon a területen, hanem a templomok is!
Egy Dnyeper folyó fölötti dombon helyezkedik el igen nagy területen, szánj rá időt, mert csak az odajutás és eljövetel is legalább fél óra, és akkor még nem láttál semmit.
Hol található a Pecserszka Lavra? Lavrska út 15
Belépő ára: 20 Hrivnyától
Weboldal: lavra.ua

kijev látnivalói

További látnivalók Kijevben

3, Hajózás a Dnyeper folyón

A metró 2-es vonalán lévő Poshtova tér megállónál kell leszállni, ha hajózni szeretnénk a Dnyeper folyón és Kijev látványosságait a vízről is meg szeretnénk nézni.
A hajók különböző programok szerint járnak, akár olyanra is mehetünk, ahol a város fölötti zsilipeken áthaladunk.
A kikötő nemrég készült el, nagyon szépen megcsinálták a Dnyeper folyó partját, akár egy kellemes sétát is megér arra elsétálni, de ha már arra jártok, akkor a hajózás kihagyhatatlan.
Ne számíts nagy luxusra, körülbelül MAHART színvonal, viszont legalább látni fogod a hajóról mennyire zöld város Kijev és a legfontosabb kijevi látnivalókat is láthatod a folyóról.

Jegyár: programtól függően, 100 Hrivnyától indul (kb. 1.000 Ft)
Weboldal: rpea.com.ua az oldal sajnos még csak ukránul elérhető, de a Google fordító segít.

Ha nyáron mentek Kijevbe, érdemes a Dnyeper folyóban fürdeni egyet. Tiszta a víze és több szigetet alkotva kanyarog a városon keresztül. Nem szabad kihagyni, mert finom homokos a partja, néhol valóban lassan mélyül. Nyáron Kijevben a part megtelik délutánonként családokkal, vannak mindenféle létesítmények ahol vehetsz magadnak ételt és italt is.

Strand a Dnyeper folyó partján Kijevben – Kihagyhatatlan!

4, Sikló

Ez a sikló egy igazi kuriózum! 1902 és 1905 között építették. Érdekessége, hogy egy belga magánszemély finanszírozta, aki a kijevi vasúthálózat tulajdonosa volt akkoriban. Azóta nem sok változott, csak annyi, hogy a szerelvényeket már lecserélték, de ez sem fog feltűnni, mert igazi, régi szovjet kocsik futnak a mai napig. Nyáron meleg, levegőtlen, zsúfolt a sikló, de mégis van benne valami régi romantika.
2 sínpár van, a szerelvények felváltva közlekednek, egyik le, a másik fel.
A sikló felvisz minket egészen a domb tetejére, ahol egy remek kilátással rendelkező kellemes parkot, és 2 templomegyüttest találunk, az út végén pedig a Szent Szófia székesegyházat. Tehát érdemes felmenni.
A jegyár 3 Hrivnya, alig 30 Ft.
A sikló a Ploshtova térről indul fel. (2-es metró)

kijev látnivalói

5, Háború múzeum

A Dnyeper folyó fölött találjuk ezt a nagy kiterjedésű múzeumot, benne egy hatalmas szoborral. Olyannyira nagy ez a szobor, hogy magasabb, mint a Szabadság szobor Amerikában.
A talapzattal együtt 102 méter magas, ráadásul bele is lehet menni és 91 méter magasról kinézni a városra. Bővebb infó itt.
A múzeumban van állandó kiállítás és időszakos kiállítás is, vannak harckocsik, tankok, regpülőgépek, és minden, ami a háborúval, hadviseléssel kapcsolatos.
Címe: Lavrska 27 – Kössétek össze a Lavra meglátogatásával!
Árak: itt tudod megnézni a valóban nagy kiterjedésű múzeum látványosságait, programjait és árait.

kijev látnivalói

6, András lejtő

A Kontraktova metróállomás mellől induló lejtő/ emelkedő Kijev bohém arcát mutatja meg nekünk. Rengeteg utcai árus, művészek, érdekes dolgokat csináló emberek vannak arrafelé.
Érdekessége, hogy Bulgakov és családja ebben az utcában lakott a XX. század elején.
A lejtő alján van egy nagyon jó csokizó, érdemes bemennetek, ha jó csokit, kávét akartok enni/ inni. (Bár, Kijevben mindenhol finom kávét adnak 🙂 )

7, A világ legmélyebben fekvő metróállomása

Nem vicc! Kettő hosszú mozgólépcső visz le, körülbelül 5 perc alatt a mélybe. 105.5 méter mélyen futnak a M1  szerelványei itt, ami nem véletlen mert itt már igen közel járunk a Dnyeper folyóhoz.
Nézd meg, milyen lemenni:

8, A világ egyik legszebb metróállomása:

A Zoloti Vorota metróállomásról van szó, amit a 3-as metró vonalán találsz.
Kijev teljesen elképzelhetetlen a metró nélkül, a városi forgalom 50%-át viszi a három metróvonal igen kis követési időkkel a maga 70 kilométeres hosszával és az 52 működő állomásával.
A Zoloti Vorota metróállomás a világ 10 legszebb metróállomásainak egyike. Érdemes megnéznetek, egy igazi műalkotás, ráadásul a felszínen lévő Zoloti Vorota (Arany Kapu) szintén igen híres látványossága a városnak.

9, Jártál már erelnöki palotában?

Janukovics élt 12 éven át ezen  a Dnyeper folyó  partján lévő 140 hektáros területen, a szolíd, visszafogottságot egyáltalán nem tükröző, cseppet sem kicsi palotában, de inkább nézd meg a videót:

A látogatáshoz bővebb infót itt találtok.
Hol található? Ivana Franka St. 19, Novi Petrivtsi, Kijev mellett, de vannak szervezett túrák is, amik kivisznek oda. 

Árak Kijevben

Az árak alacsonyak. Főleg a közlekedésért kell keveset fizetni, de az alábbi oldalon össze tudod hasonlítani a Budapesti és a Kijevi árakat. A fogyasztói árak és az éttermi árak 40%-kal olcsóbbak, mint Budpesten. De itt a részletes, teljesen friss lista.

Kártyás fizetés

Tényleg mindenhol lehet fizetni kártyával, a helyiek akár még egy zsömlényi összeget is képesek így fizetni, semmi ciki nincs benne.
Az utcai árusoknál nagyon finom kávékat és kvaszt (maláta ital) lehet kapni, kóstoljátok meg!

kijev látnivalói

Kijevi szállások:

Ami eddig bejött nekünk:
Lukyanovska – közel a metróhoz, és az érdekes piachoz, jó kaják a környéken
Zoloti Volota melletti – Ez egy egész lakás, kb. 3000 Ft fejenként az ára éjszakánként ha négyen mentek.
Art Boat – Ez egy elég érdekes művész hajó, minden szobája más stílusban van berendezve, a hajó a Dnyeperen áll, közel mindenhez.

Hogyan jutsz be a Zhulyany nemzetközi reptérről Kijevbe?

Amikor leszáll a géped, kimész a terminálból. A terminál előtt körülbelül 200 méterre van a buszmegálló, csak ki kell menned a forgalmas útig. Meg fogod találni.
Közlekedik ott minibusz, trolibusz és busz.
A minibusz egy érdekes dolog: általában sárga színűre van festve kívülről, 2 ajtója van, általában az ablakba egy kézzel rajzolt cetlin van feltűntetve a járat száma, és nincs rajta kalauz, jegyet a sofőrtől kell venni. Persze a sofőrnek mindenre van ideje vezetés közben, csak arra nem, hogy veled foglalkozzon, ezért az a módi, hogy amikor felszállsz, a már előkészített (járattól függően) 4-6 hrivnyát leteszed mellé az erre kijelölt helyre. Ez gyakran azt jelenti, hogy a motorháztetőre dobod a pénzt. Cserében nem kapsz semmit. Jegy fizikailag nincs. Ha nagyobb a nálad lévő pénz, mint a menetdíj, akkor elveszed a visszajárót. Ha a hátsó ajtónál szállsz fel és nem tudsz odamenni a sofőrhöz, akkor odaadod a melletted állónak a pénzt és ő továbbadja, majd aki a legközelebb áll a sofőrhöz, leteszi a pénzt a kijelölt helyre, ha visszajáró jár, akkor ugyanígy, a csatárlánc segítségével kerül oda hozzád a visszajáró. Ebből az is következik, hogy legyen apród. Bár Kijevben mindenhol lehet kártyával fizetni, itt nem, a fenti okokból.

 

kijev látnivalói maidan tér

Minubuszok a reptérről Kijev belvárosába: 

302-es a Kontraktova tére visz (metró)
496-os a Lukyanivska metróállomáshoz
499-es szintén a Lukyanivska metróhoz.

Ár: 4-6 hrivnya (tehát 5o Fornint körüli összeg)

A metróra a jegy (zseton – tényleg egy zseton és tényleg zseton a neve!) 5 hrivnya. Ha profi vagy ukránból, itt a helyi BKV weboldala, nézd meg itt az aktuális árakat. (Iszonyat nagyot nem változnak sosem mert az ukrán fizetések sem emelkedtek hirtelen a csillagos égig)

Tehát: nézd meg hol van a szállásod, és ahhoz képest nézd meg a neked megfelelő járatot. Itt egy Kijev térkép nagyban, rajzosan, hogy könnyebben megtaláljatok mindent.
Ha már itt járunk virtuálisan a Lukyanivska megállónál, mi sokszor a mellette lévő olcsó, de 3csillagos szállodában laktunk.

 

kijev látnivalói - Dnyeper
A gyaloghídon átsétálva kellemes sétát tehetünk a folyóparton

 

Hol együnk Kijevben?

Fuh, nagyon jó az ukrán konyha!
Az általáunk kipróbált éttermek közül, ahova többször visszajártunk:
Puzzata Hata – ez egy olcsó, önkiszolgáló étterem (lánc) az országban, ahol azt eheted, amit a helyiek esznek. A reggeli menüjük is szuper, ebédre is mindig nagy a választék. Olcsó, mindig jó és finom.
Katyusa – A helyi fiatalok egyik kedvenc helye, ahol nagyon jó összeállítású ebéd menüket is találsz a normál étlapon kívül, árban picit drágább, mint a Puzzata Hata, de ez egy rendes, pincéres éterem.

elég extra volt 🙂

– Hús hússal: Casta! Itt nagyon finom hamburgerek és remek sushik vannak. A fekete hamburgert érdemes megkóstolni! Drágább, mint a fenti éttermek, viszont finom. Ez is a Krescsatik mellett van.
– Japán éttermek: Tele van velük a város, rosszat még nem ettünk egyikben sem.
– Grúz éttermek: kétszer próbálkoztunk egy rendes hacsapurit enni, de nem jött össze, töbet nem próbálkoztunk.
– Kávézók: nagy kávésok arrafelé, rosszat nem ittam még. Szeretik mindenféle színekkel, ízekkel feldobni a kávét. Az utcánok kb 100 méterenként van egy kávés autó/bódé/bármi ami kávé árusítására alkalmas. Olcsó és jó kávé van mindenhol, azt hiszem rosszat még nem ittam.

Milyenek az ukránok? 

Nagyon csodálom bennük, hogy annyi, de annyi nehézsg között élnek és ennek ellenére nagyon kedvesek, vidámak, szeretik az életet élvezni.

Mire vigyázz? 

Nem találkoztam semmi negatívval eddig.