Grúz gasztronómia

gruz gasztronomia, khinkali

Nem is tudom hol kezdjem!

Italok: szándékosan mindent megkóstoltam és az italok voltak a legérdekesebbek számomra.

http://natakhtari.ge/
http://natakhtari.ge/

Van egy úgynevezett limonádé italuk (Natakhtari Lemonade), palackozott, enyhén szénsavas verziót képzeljetek el. Mindenféle ízben lehet kapni. Szerintem mind nagyon finom, de utastársaim között volt aki azt mondta, hogy ihatatlan némelyik. Van körtés – nagyon édes, picit vaníliás- van gyógynövényes, mentás, vagy a személyes kedvencem a krémes. Vanília az alapíze, szerintem nagyon jó. Érdemes megkóstolnotok!

 

borjomi asvanyviz
Borjomi – a sós ásványvíz

Másik érdekes italuk a víz. Sós ásványvíz!

Anyám hívta fel a figyelmet rá, először ő kereste a boltban. A Borjomi ásványvíz nagyon extra, feltétlen kóstoljátok meg ezt is -egyébként mindent. Az ásványvíz természetesen szénsavas, (nem utólag van beletéve a bubi), vulkanikus eredetű 1500 éves vizecske. A vele megegyező nevű területről származik -nahát- és a grúz export 10%-át adja. Durva, nem?

Szóval igyátok, vegyétek, kóstoljátok, nem mindennapi (v)íz!

Teák: emlékszem, hogy zsenge gyerekkoromban a grúz tea még minőség volt, nagy szám. Nem véletlen. Az országnak ugyan vannak most is teaföldjei, de már korántsem olyan kiterjedtek, mint egykor. Hoztam haza grúz teát, de a boltban a legalsó sor leghátuljába volt eldugva, nehogy észrevegye valaki. Amúgy ahogy láttam, ők is a nagy nemzetközi márkákat tartják, mint mi. Itthon kóstoltam meg, nem nagy durranás a tea.

A sörökről nem tudok beszámolni, nem vagyok sörivó.

Bor, bor, bor!

Az ország második kiviteli cikke. Nem véletlen! Ennek az országnak vannak a legrégebbi és a legkifinomultabb borkészítési eljárásai. Tudtad, hogy több, mint 500 féle szőlőjük van??? Nem is mesélek róla többet, ha mentek, kötelező bort inni!

Itt egy érdekes CNN riport a helyi borkészítésről, nézd:

Ételek:

Leghíresebb ételük a Khachapuri. Ez több verzióban létezik náluk, kb úgy, mint nálunk a halászlé. Annyiban megegyeznek, hogy tészta alapú étel és sajt van benne.

Van kelt tésztás verziója, itt hajószerűen szétnyílik a tészta és a „batyuban” van a rengeteg (tényleg sok) sajt, meg egy tojás ha éppen a tojásos verzióhoz van szerencséd. Aztán van hacsapuri leveles tésztás verzióban, négyszögletű, téglalap alakú, mindenféle alakban. Mind finom.

A hagyományos kenyeret egy manapság már fűtőszállal fűtött érdekes kemencében sütik, el nem tudnám magyarázni milyenben, úgyhogy itt egy videó az egész folyamatról:

Személyes kedvencem a khinkali nevű tésztaétel. Tipikus keleti batyuszerű kaja, benne lehet bármi. Pl husis, zöldséges, gombás, stb. Jó ízű. Imádtam benne a koriandert!

Úgy kell enni, hogy leharapod a tészta „fogóját”, kiszívod a levét és megeszed. Egyszerre minimum 4 darabot kell kérni egy azonos töltelékesből. 4 darab kb 2 eurónyi összegbe kerül.

Husik: a húsok is jók, grillezve készítik őket.

És végül az adjika. Ha szereted az inidai ételeket, akkor ez a szósz tetszeni fog. Húsokat pácolnak vele vagy kenyér mellé is adják. Alapja a paprika (kicsit csípős) fokhagyma, paradicsom, mindenféle fűszerek, köztük a koriander és só.

Torták, édességek: megszámlálhatatlanul sokfélét megkóstoltam, ugyanazokat kapni, mint itthon. Nem jobbak és nem rosszabbak.

Végezetül itt egy szuperjó videó ha szeretnél jobban megismerkedni a helyi ételekkel. (amúgy pékségekbe mindenhol beengedtek minket is, nyugodtan kérdezzetek rá titeket is be fognak engedni valószínűleg)
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wnVa9jXHxAk]