Májusi helyzetjelentés (2022)

A májusi helyzetjelentés kivételesen egy nappal korábban íródik meg mert holnap szombat van, gyönyörű időt jósolnak és ezért nem szeretném kinyitni a laptopomat, így blogolás helyett inkább valamelyik csodálatos berlini parkban fogom múlatni az időt.
Szerintem majd a Garten der Welt-be fogunk kimenni mert ott utoljára ősszel vagy télen voltunk és az bizony nem most volt.

A poszt olvasásához kifejezetten ajánlott ezt a playlistet hallgatni. Depis témákról lesz szó… 

Megjött a nyár – vagy mi

A héten több napon is nagyon meleg volt. A meleget a berlini skálán értsd mert 28 fok is volt a héten, hozzá dög nagy szárazság. Nem tudom (és az is lehet, hogy nem is akarom tudni) mi lesz ebből, de sajnos sejthető.
Ha borzolni akarod az idegeidet, olvasd el akár ezt, vagy ezt, vagy bármit.

Csak az idegek borzolása kedvéért: állítólag 10 év múlva Budapesten a nyári átlaghőmérséklet 43 fok lesz. Nem a csúcshőmérséklet, hanem az átlaghőmérséklet! Nyilván ez azt is jelenti, hogy lakhatatlanná válnak a városok és a megmaradt emberiség újra vidékre, falvakba költözik, és időjárásálló (vagy bármilyen) növényeket termeszt. Mindegy mit, csak meg lehessen enni.

Sajnos látható, mi lesz a bolygónkkal mert már most tikkadt madarak hullanak félholtan az égből és emberek menekülnek a forróság elől.

Klímaváltozás

20 éve beleástam magam a témába. A kelleténél jobban, aminek az lett az eredménye, hogy beláttam, nincs menekvés. Globálisan nincs menekvés.
Egyéni szinten valószínűleg néhányan túlélik, de a többség nem.
Igen, jó a szelektív hulladékgyűjtés meg a “ne együnk húst” és ne utazzunk sehova, ne vegyünk semmit vonal, de mindez túl kevés.

Mi lesz?

Nagyon meleg és általában nagy szárazság. Nagyon nagy szárazság, aztán meg rengeteg csapadék. És meleg.
A falusi élet népszerűbb lesz, az emberek megint nem haszontalan füvet, hanem haszonnövényeket fognak termelni a kertjeikben, ha esik az eső. Ha.

Senki nem fog utazni. Én sem. Te sem. Ha akarsz, akkor sem.

Ezzel párhuzamosan az emberek majd arra figyelnek, ami valóban fontos.

És mi van a vírussal?

Most azt fontolgatják, hogy nem lesz kötelező maszkot hordani a tömegközlekedési eszközökön.
Te, aki ezt magyar fejjel olvasod: Berlinben a magyar átlag töredéke halt csak meg. Neked is van halott magyar ismerősöd, rokonod, nekem is. Kvázi annyi volt csak a különbség a védekezésben, hogy itt két éve maszkot hordunk.
Most is hordjuk beltéren, pedig már nem kötelező, úgyhogy szerintem akármit döntenek odafönt, a helyzet változatlan lesz. Ugyanúgy maszkozni fogunk szinte mind.

És mi van az utazásokkal?

Hamarosan valószínűleg az év utolsó útjára készülünk. Elmegyünk végre Madeirára!
Aztán kezdődik a nagy házfelújítós projekt, amit jó lenne gyorsan lezavarni. Legalábbis én azon leszek. De erről vélhetően igen sokat fogok írni mert a nyár nagy témája a ház lesz akkor is, ha nem vagyunk annyira 100%-ban biztosak abban, hogy pont ott kellett házat venni. De ahogy egy másik posztban írtam: a kiszemelt zsákfaluban elég nehéz házat venni és egy ház nagy telekkel sokkal jobb, mint a semmi. Szóval ez van. Persze azóta is nézem a hirdetéseket, és az jön le, hogy nagyon jó áron vettük a kulipintyót.

Berlini színes dolgok

Egyrészt a környezetvédelem fontossága egyre-egyre-egyre-csudára nagyon-nő. Igazuk van. Amint vége lett a “mind meghalunk”-nak mert jön a gonosz vírus, beindultak a sötétzöldek. Most nem az a csapat, aki kiragasztotta magát az autópályára, hogy felhívja a figyelmet az ételpazarlás csökkentésére (jól olvastad) hanem az autóforgalom csökkentése a fő téma most, ha jól látom.
Az orosz gáz és olajfüggésről ha jól látom extra gyorsan jön le az ország és mindent megpróbálnak ha lehet hogy környezetbarátabb módon készítsék az energiát. Tök jó!

Aztán a nagy elektromos autó forradalomban ott tartunk, hogy már az sem jó, ha Teslával gurulsz mert az is környezetszennyező.
Azért mondom a Teslát mert mióta megnyílt a szomszédban a Bazi Nagy Gyára az Elonnak, rengeteg a Tesla. Vagy az is lehet hogy csak én vagyok rácuppanva, de szerintem tény, hogy rengeteg van belőle. Szerindem minden 25. autó Tesla model 3. Vagy Modell S. És ez még csak a Tesla, ennyiből nem merülnek ki az elektromos autók.

Lezárták az utcát az autósok elől, hogy a bringásoké legyen, de rájöttek, hogy ez nem jó és ezért a szomszéd utát is lezárták, hogy ott mehessenek a biciklikkel. Az eredeti lezárt utcát meg átadták a gyalogoknak. Tök jó! Így kellene csinálni az összes úttal és utcával.
Mondjuk ez nekem fájna mert nem járok bringával és tömegközlekedéssel sem mert elektromos autóhoz van nőve a seggem, de összességében a gyaloglásé meg a bringáké a jövő.

9 euró lesz a tömegközlekedés.

Valahogy ellentétes logika szerint működnek errefelé megint.
Amikor kitört a pandémia Berlinben sűrítették a járatokat, hogy ne legyenek egymáshoz túl közel az emberek. Budapesten ritkították a járatokat mert minek, ha kevesebben utaznak.
Itt csökkentik 9 euróra a havibérlet árát. Hozzáteszem, hogy a C zónás teljes bérlet utoljára is 80 euró körül volt. Hát… más észjárás.

Ennyi van 2022 májusában.


A többi helyzetjelentést itt olvashatod. Kis érdekesség: a tavaly májusi helyzetjelentés.

Fönti kép: Image by Aline Dassel from Pixabay