Indiai éttermek Budapesten

Ez egy teljesen szubjektív írás, épp ezért te is keresd meg a NEKED legmegfelelőbb indiai éttermet, mert könnyen lehet, hogy a te ízlelőbimbóid kiégnek egy rendes adag indiai fűszertől vagy az is lehet, hogy elsőre az Uncle Ben’s indiai mártásával találkoztál, aminek annyi köze van az indiai ízekhez, mint mackósajtnak a medvéhez de mégis azt a hamis ízvilágot keresed. 

Háttér: az indiai ételek szerelmesei vagyunk és bármerre megyünk ezen a bolygón, egész biztos, hogy eszünk indiaiban, így ettünk már pici karibi szigeteken -ott néha jó volt- , Amerikában, és Európa összes országában.

Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy az éttermek többsége megbukik a vizsgán mert nagyon sok helyen egyszerűen nem mernek “megfelelően” fűszerezni. 
Persze azt is tudni kell, hogy a normál indiai fűszerezés egész más léptékkel működik. Majd ha megnézed a Vahchef egyik receptjét, ő mondja, hogy “tegyünk bele egy kis csilit” ami kivétel nélkül azt jelenti, hogy tesz bele egy púpozott evőkanállal, de nemcsak a csilivel ez a mérték, hanem a fűszerek többségénél. 

Ötlet: ha van kedved, érdemes a Vahchef videóreceptjei alapján megfőzni a saját ételedet, annál jobb soha nem lesz, mint amikor magadnak állítod össze az ételedet.
Beteszek ide egy elég alap “indiai” receptet. Ez minden étlapon ott van. (Amúgy tudtad, hogy a butter chicken valójában Angliában “született”?

Ha Budapesten élsz és indiai fűszerekre és hozzávalókra van szükséged, érdemes elmenni a Szép Kis India nevű boltba a Blaha mellé. Ott minden szokott lenni, de a másik ötlet, szintén nagy kedvencem volt mert ott aztán tényleg minden van, a világ minden részéről, az Ázsia Bt.

Amikor Budapestre látogatok, az egyik fix program valamelyik indiai étterem felkeresése.
Az alábbi listát sok év alatt sikerült végigenni, sokáig csak két-három helyre jártunk rendszeresen, de egy ideje már kalandvágyból mindig máshova megyünk.
Keressük a számunkra legmegfelelőbb indiait Budapesten.

Indigó Indiai étterem

Szerintem ebben az étteremben voltunk a legtöbbet az évek során. Kedves a kiszolgálás, szép a környezet, ráadásul jó helyen van.
Régen péntekenkét itt vacsoráztunk, aztán ahogy elköltörzünk, kimaradt ez a szokás, így 3 év után visszamentünk és megint itt ettünk. És jött a meglepetés! Nem tudom, mi történt a konyhával, de nagyot változott és nem éppen előnyére. A szokásos fogásokat rendeltük, de mintha átmentek volna valami szelídebb fűszerezés felé, hogy kiszolgáljáka közízlést. Persze az is lehet, hogy csak új a szakács, aki nem mer “rendesen” fűszerezni. Ki tudja.

Taj Mahal indiai étterem

Ez a hely annak van jó helyen, aki arra lakik. Másnak kicsit kint van a Szondi utca, de még nem az a vészes kategória, hogy kirándulást kell szervezni hozzá.
A hely az évek során a másik törzshelyünkké vált, isteni a kaja még mindig, tágas a hely, nagyon figyelmes a kiszolgálás.
Hozzáteszem, hogy szerintem az összes közül ez a legdrágább, de mint majd a következőknél látni fogod, érdemes azt a pluszt megfizetni. Másik hátránya a helynek, hogy nagyon népszerű, ezért nem árt előre helyet foglalni, mi többször lepattantunk már róluk mert aznapra nem volt már hely.

Maharana Ayurvédikus étterem

A hely egy pincében van, aminek a mennyezetét purhabbal nyomták tele (2019 májusában voltunk itt), majd azt festették barlang kinézetre. Jól néz ki egyébként, akkor is ha elsőre tragikusan gagyit képzelsz el.
A kiszolgálással minden rendben, de a kaja nélkülözi mindazt a tüzességet, amiért az ember elmegy egy indiai étterembe. Konkrétan még a Jalfrezi is édes volt. Szerintem kiábrándító. Igaz, hogy az oldalukra kiírták, hogy európai ízlés szerint fűszerezik az ételeket, de ez egész biztos, azt kell jelentse, hogy teljesen mellőzik a csípőset?! A naan is el volt bénázva sajnos, viszont a mango lassi az összes hely közül itt a legfinomabb. 🙂

Pándzsáb Tandoori indiai étterem

A hely egy galérián van, ami nem túl ideális, de nyilván ezt tudták maguknak megengedni a tulajdonosok induláskor.
Kétszer jártunk itt eddig: az első alkalommai is kifejezetten jó volt a kaja, de akkor a falon elment mellettünk egy csótány. Ez csak a gyereket nem zavarta, de legalább nekki annyira bejött a hely, hogy meggyőzöt, hogy adjunk még egy esélyt az étteremnek. És nem bántuk meg! Megint jót ettünk viszonylag olcsón és a váratlan “látogató” sem jött elő. 🙂
A hely a Vígszínház mellett van, remek helyen.

Haveli indiai étterem

Náluk a nyitáskor jártunk mert pont a környéken laktunk akkoriban. (A Szinyei Merse utca elején vannak, rögtön a Kodály kőröndnél.)
Tökéletesen megértem, hogy megpróbálnak az indiai konyhák a magyaros/európai ízléshez közeledni, de egész biztos, hogy ki kell szolgálni az emberek ízlését? Ha mindenki kifelejti a kajából pont azt, ami szuperré teszi, akkor végül minden vízízű lesz mert senki nem mer majd egy kis csípőset, vagy “jaj!” egy kis (sok) fűszert használni.
Szintén annak való, aki nincs oda a fűszeres ételekért.

Salaam Bombay

Egy hely, ahol rendesen fűszereznek! Maga az étterem a Mérleg utcában van, a Roosevelt tér mellett (újabb nevén Széchenyi István tér) egész konkrétan a Four Seasons hotel oldalában található. Talán ezzel is magyarázható, hogy drága. Viszont jó.
Még a naan is szuper náluk! Szóval ez egy reményteljes hely.

Összefoglalva

Vagy gyengén fűszerezett ételeket kapni, vagy rendesen fűszerezetteket de drágán.

Ami teljesen hiányzik az a thali az összes helyről. Régen a Bazilikával szemben volt egy indiai-nepáli konyha, ott minden délben volt önkiszolgáló rendszerű thali, de sajnos egy idő után bezártak.
Pedig az jó volt.
Thali: ez az, ha nem tudod miről beszélek.