Indiai éttermek Budapesten – melyik a legjobb?

Amikor Budapestre látogatok, az egyik fix program valamelyik indiai étterem felkeresése.
Az alábbi listát sok év alatt sikerült végigenni, sokáig csak két-három helyre jártunk rendszeresen, de egy ideje már mindig máshova megyünk. Keressük a legjobb indiai éttermet Budapesten.
Megtaláltuk? Az indiai éttermek Budapesten még nem annyira tökéletesek, de sokkal jobbak, mint mondjuk Berlinben.

Indigó Indiai étterem

Szerintem ebben az étteremben voltunk a legtöbbet az évek során. Kedves a kiszolgálás, szép a környezet, ráadásul jó helyen van.
Régen péntekenkét itt vacsoráztunk, aztán ahogy elköltörzünk, kimaradt ez a szokás, így 3 év után visszamentünk és megint itt ettünk. És jött a meglepetés. Nem tudom, mi történt a konyhával, de nagyot változott és nem éppen előnyére.
A szokásos fogásokat rendeltük, de mintha átmentek volna valami szelídebb fűszerezés felé. Nem jött be. Nem volt fűszeres, nem volt csípős, nem volt jó. Hárman ettünk hatfélét, de egyikünk kajája sem volt jó. Nagy kár érte! 🙁

Taj Mahal indiai étterem

Ez a hely annak van jó helyen, aki arra lakik. Másnak kicsit kint van a Szondi utca 40, de még nem az a vészes kategória, hogy kirándulást kell szervezni hozzá.
A hely az évek során a másik törzshelyünkké vált, isteni a kaja még mindig, tágas a hely, nagyon kedves a kiszolgálás.
Ha jó indiait akarsz enni, akkor ez az a hely ahol megkapod, amire vágysz.
Hozzáteszem, hogy szerintem az összes közül ez a legdrágább, de mint majd a következőknél látni fogod, érdemes azt a pluszt megfizetni. Másik hátránya a helynek, hogy nagyon népszerű ezért nem árt előre helyet foglalni.
Weboldala itt. 

Maharana Ayurvédikus étterem

Ez a legfrissebb kóstolásunk. A hely egy pincében van, aminek a mennyezetét purhabbal nyomták tele, majd azt festették barlang kinézetre. Jól néz ki egyébként, akkor is ha elsőre tragikusan gagyit képzelsz el.
A kiszolgálással minden rendben, de a kaja nélkülözi mindazt a tüzességet, amiért az ember elmegy egy indiai étterembe. Konkrétan még a Jalfrezi is édes volt. Szerintem kiábrándító. Igaz, hogy az oldalukra kiírták, hogy európai ízlés szerint fűszerezik az ételeket, de ez egész biztos, azt kell jelentse, hogy teljesen mellőzik a csípőset?! A naan is el volt bénázva sajnos, viszont a mango lassi az összes hely közül itt a legfinomabb. Legalább valami 🙂
Teljesen leszerelept nálunk a hely, többet nem megyünk.

Pándzsáb Tandoori indiai étterem

A hely egy galérián van, ami nem túl ideális, de nyilván ezt tudták maguknak megengedni a tulajdonosok induláskor. A kaja kifejezettem jó volt, egy helyen döccent meg a dolog igen erőteljesen: amikor egy csótány sétált el mellettünk a falon.
És igen, ilyenkor elindul az emberben a gondolat, hogy ha az étterem részen csótány mászkál, akkor mi lehet a konyhában és a raktárakban? Azt hiszem, vannak dolgok, amiket jobb nem tudni.
A hely ráadásul viszonylag olcsó (a többihez képest kifejezetten olcsó) és jó helyen is van. Szóval kérdőjeles a dolog szerintem. Jó minden, csak az a csótány ne lett volna…

Curry House

Indulásától kezdve ez az étterem kapta a legnagyobb reklámot szerintem. A kaja nem hasraesősen jó, szerintem inkább meglehetősen átlagos, visszafogottan fűszerezett. Viszont sokan ismerik, valószínűleg a kuponos akciói miatt. Nem tudom, meddig lehet egy éttermet nyomatni. Ha valaki itt találkozik először az indiai ételek ízvilágával, az valószínűleg ezt tekinti majd etalonnak. Szóval lehet, hogy bejön nekik a kuponos akciózás. Nekem annyira nem jött be, hogy innentől tuti ott egyek mindig. Talán majd másnak.

Haveli indiai étterem

Náluk a nyitáskor jártunk mert pont a környéken laktunk akkoriban. (A Szinyei Merse utca elején vannak, rögtön a Kodály köröndnél.)
Tökéletesen megértem, hogy megpróbálnak az indiai konyhák a magyaros/európai ízléshez közeledni, de egész biztos, hogy ki kell szolgálni az emberek ízlését? Ha mindenki kifelejti a kajából pont azt, ami szuperré teszi, akkor végül minden vízízű lesz mert senki nem mer majd egy kis csípőset, vagy “jaj!” egy kis (sok) fűszert használni.
Erről a helyről úgy jöttünk ki, mint az ajurvédás étteremből is, hogy, na ide soha többet.

Salaam Bombay

Egy hely, ahol rendesen fűszereznek! Maga az étterem a Mérleg utcában van, a Roosevelt tér mellett (újabb nevén Széchenyi István tér) egész konkrétan a Four Seasons hotel oldalában található. Talán ezzel is magyarázható, hogy drága. Viszont jó.
Még a naan is szuper náluk! Szóval ez egy reményteljes hely.

Indiai éttermek Budapesten – Összefoglalva

Vagy gyengén fűszerezett ételeket kapni, vagy rendesen fűszerezetteket de drágán.

Ami teljesen hiányzik az a thali az összes helyről. Régen a bazilikával szemben volt egy indiai-nepáli konyha, ott volt minden délben önkiszolgáló rendszerű thali, de sajnos egy idő után bezártak.
Pedig az jó volt.
Thali: ez az, ha nem tudod miről beszélek.