Harc a vírus ellen Magyarországon?

Mivel hónapok óta nem jártam Magyarországon és csak a hírekből tájékozódom, arra készültem, hogy majd mindenhol maszkot hordanak az emberek és lesz egy kis visszafogottság, aztán semmi.

Berlinben az az alap, hogy nem mész közel a másikhoz. Tartod a másfél méteres távolságot, kivétel, ha nem férsz el a járdán, de mindenképp megpróbálsz távol maradni a másiktól. Az, hogy a közlekedési eszközökön maszkot kell hordani és a boltban is rajtuk kell legyen, az már csak ráadás. Szerintem a legerősebb “fegyver” a vírus ellen az, ha elég távol állunk egymástól.
Apám által küldött “csoda hasznos” információ szerint, ha két méterre állsz a másiktól, a vírus már nem tud átugrani rád (!) hanem leesik a földre még meghal. (Nyilván fáj neki az ütközés a földdel :DD) “We love Facebook.”

Na, komolyra fordítva a szót, elmesélem hogy a várakozásokkal szemben, mit tapasztaltunk az előző 3 napban Magyarországon:
Ahogy távolodtunk Budapesttől, úgy csökkent a maszkhasználatra figyelmeztető feliratok mennyisége. Értelemszerűen az is egyre csökken, ahogy az emberek vigyáznak magukra és a másikra.
Miskolctapolcán már sehova sincs kitéve, hogy az ember csak maszkban mehet be, így ha visszapörgetem a látottakat, embert nem is láttam maszkban errefelé.
Jah, messze van Borsod Pest megyétől.

Láttam egy buszt (többet is, de csak egyet figyeltem) ahol az utasok közül csak egy emberen volt maszk. És nem voltak kevesen rajta.
A fürdők és strandok tele voltak, az emberek vidáman lubickoltak, mintha semmi nem lenne.

Innen nézve ne csodálkozzunk, ha van olyan ember, akinek eszébe jut, hogy ez a “vírusos izé” csak egy kamu. Ha én is ezt láttam volna csak, én is kamunak gondolnám. Nulla figyelmeztetés, nulla védekezés.

Ezzel szemben a Kossuth rádióban a déli krónika majdnem kizárólag csak erről szólt. 20 percig csak a vírusról beszéltek, hogy mennyire terjed a világban, mennyire sokan kapták el a többi országban, megemlítve azt, hogy “Magyarország megnyerte a vírus elleni harcot.”

Szerintem, ameddig 600 aktív eset van az országban, addig nem beszélhetünk megnyert harcról.

És hosszabb távon semmilyen harcot nem lehet megnyerni, ha Budapesttől 100-km.-re már csak nyomokban fedezhető fel a védekezés, majdnem 200 kilométerre pedig egyáltalán nem.

Hozzáteszem, hogy a rádióban és sehol sem bíztatták az embereket arra, hogy ugyan, mossanak már kezet gyakrabban, hogy ugyan, hordjanak már maszkot és ne álljon már a szomszédhoz olyan közel.

Mi a helyzet a szállodákban? 

Eddig kettőben voltunk utunk során.
Egyikben sem volt semmilyen látható védekezés, nem volt elkülönítés, kijelölt folyosók az embereknek, a svédasztal is pont úgy működött, mint előtte bármikor, bárhol.

És mi a helyzet az éttermekben, cukrászdákban? 

Sok cukiban, kávázóban  voltunk mostanában, és legalább öt étteremben, de eddig egyetlen helyen sem láttam kitéve kézfertőtlenítőt, nem rohantak egyik helyen sem fertőtleníteni az asztalt a vendég után, és tegnap Lillafüreden annyira sokan voltak az étteremben, hogy ha ott valaki beteg volt, akkor tuti megfertőzte a többit. Zsúfoltság, kiegészítve a higiénia teljes hiányával.

Nem mellesleg, azt kihagyták a teendők listájából, hogy ha az ember leül egy asztalhoz, akkor az azon lévő tárgyakat, mint pl. sótartó, borsszóró is le kellene fertőtleníteni minden vendég után.
Vagy a sószóróval, kenyérkosárral nem terjed a vírus?

Szóval erős kételyeim vannak a vírus elleni “védekezéssel” kapcsolatban.

Meglátjuk, Budapesten mi lesz a helyzet.