Beoltottak! Oltakozás berlini módra

Ma beoltottak minket. Nem volt egyszerű olyan szempontból, hogy én 7 hétre elhúztam a csíkot pont akkor, amikor igazán beindult a nagy oltási kampány, de az is igaz, hogy itt csak június 7-től liberalizálták az oltásra jelentkezést.
(Berlinről van szó, más tartományokról fogalmam sincs, azok máshogy működnek.)

Mit jelent ez?
Azt, hogy Berlin lakossága elöregedett, vagyis rengeteg az öreg, ezen felül nyilván sok olyan ember van, akik lényegesen fontosabbak a város egészének működésében, mint én aki otthon ülök állandóan, kivéve amikor elhúzom a csíkot valahova jó messzire.
Szóval először őket oltották, aztán 3 hete bárki jelentkezhetett oltásra.
Amikor én jelentkeztem, akkor még bőven május volt és még Aguda beachen voltam Portugáliában és nagyon hideg volt aznap, de Berlin város oldalán az oltásra jelentkezős résznél találtam időpontot június végére.
Azért június végére mert addigra szándékoztam hazajönni és így is lett. 🙂

Az aranyos férjem elvileg a munkahelyén kapta volna az oltást (Pfizert) aztán egy munkanappal előtte írtak, hogy bocsesz, nem kaptak 80 adagot, csak 12 fog jönni, így csak azt oltják, aki állandóan és mindig bent van a cégnél.
Akkor persze beindult a szentségelés mert addigra már foglaltam neki oltást, amit lemondtunk, gondolván, hogy azért a munkahelye mégis közelebb van, mint az oltópont, így újra kellett egy időben közeli időpontot szerezni.
Oké. Lett is neki pont arra napra, amikor én kaptam, de az Moderna volt, viszont tegnap… tegnap (vasárnap délután) gondoltam, megnézem mizu, hátha van Pfizer holnapra.
Hozzáteszem, hogy ennek körülbelül akkora az esélye, mintha elsőre kihúznád a nyertes szelvényt a gömbből. Persze ez engem nem szokott érdekelni mert csak megnyomtam a gombokat ÉS másnapra (!), pont ahogy akartam, lett Pfizer oltás majdnem ott, ahova nekem kellett mennem.
Ez egy kisebb csoda!
Persze ha már homár, gondoltam akkor én is inkább ott és akkor kapom meg az oltást, de 2 perccel később a sok időpontból már nem volt egy sem. Szóval nagy mákunk volt.

Beoltottak az oltóponton

Nem tudtam, mire számítsak mert elég sokat cikkeztek arról, hogy micsoda káosz és sorállás tud kialakulni az oltópontokon, de az igazság az, hogy az adataim ellenőrzése és az oltás megkapása megvolt 3 perc alatt, így a várakozással együtt (15 percet kell ücsörögni) alig 20 perc alatt túl voltam a dolgon.

Hozzáteszem, hogy előtte kaptam az e-maileket, hogy ezt meg azt vigyem magammal kinyomtatva, kitöltve, aláírva, meg az emlékeztetőket, hogy holnap oltásra kell mennem, meg ma reggel, hogy ne felejtsek el elmenni meg az időpont előtt negyed órával is írtak. Szóval nem hagyták a véletlenre, de ez így szokott működni amikor valaki orvoshoz van bejelentkezve.

Amikor odaértem az oltópontra, meglepett, milyen sokan vannak azért ott, hogy az embereket irányítsák. Kellett is mert az oltakozók meg folyamatosan mentek. Hozzáteszem, hogy a mostani tempóban (németek, tehát erre is van statisztika, naná) másodpercenként beoltanak 9 embert. Szóval míg ezt a posztot elolvasod, beoltanak ezer embert. Brutál. Persze ez a teljes országra vonatkozik.

Rögtön lecsekkolták a QR kódomat, majd egy plexivel elválasztott fülkében megnézték, hogy én vagyok-e én. Én voltam. A német biztosítási kártyám a kutyát sem érdekelte.
Aztán integettek, hogy mehetek a fülkébe, ahol beoltottak.
A rendszer az volt, hogy nem az oltandók, hanem a doki szaladgált a fülkék között. Szegénynek tuti nem volt kilométerhiánya estére.
A fiatal doktornő többször bemutatkozott, Franziska volt a neve (ez egy gyakori orvos név, a másik oltós orvosunkat is így hívják – nála kaptuk az Ázsiába szükséges oltásokat.) ezer dolgot megkérdezett, meg azt is megkérdezte többször, hogy van-e kérdésem. Meg elmondta, hogy milyen tüneteim lehetnek és hogy mi a normális és mi nem.
Szóval ultra korrekt volt.
Aztán a következő, sokkal nagyobb részben ücsörögtem szigorúan legalább másfél méter távolságban a többi embertől egy darabig, aztán mehettem a dolgomra.

Az aranyos férjem egy orvosnál kapott oltást. Ott többet kellett várni, de aztán ő is maximum fél óra alatt szabadult. Szóval ez volt.
Tömeg, sok ember zárt térben, veszélyes helyzetek nem voltak és még messze sem kellett menni.

Szóval beoltottak minket.
Mindketten Pfizert kaptunk, de ennek a helyi neve Biontech merthogy a Biontech egy helyi cég. Berliniek, innen aztán nagy a büszkeség. Keleti vakcinával itt nem oltanak.