2021 Április 14 – helyzetjelentés

Ez a helyzetjelentés negyedik része és fogalmam sincs miért éppen minden hónap 14. napján írom.  Az előző részt itt találod.  Tehát a helyzet április 14-én:

Ma éppen gyönyörűen süt a nap, viszonylag jó a kedv a városban. Nyilván történtek előrelépések az oltásokkal kapcsolatban, nem is akármilyenek!
A helyzet összességében elég bonyolult és szerintem érthetetlen és követhetetlen is egyben.
Merthogy megint emelkednek a számok, ezzel szemben kinyitottak az iskolák. Olyan helyzetben nyitottak, amikor az összes eddigi hullámban még bőven zárva voltak. Lehet mondani, hogy tesztelik a gyerekeket naponta (?) de ez nem old meg semmit szerintem.

Lehet menni shoppingolni, de előtte kell tesztet csináltatni és ha negatív, akkor szabad a pálya. Hozzáteszem, hogy előre, online kell bejelentkezni. A gubanc innen is indul mert a kereskedők meg panaszkodnak, hogy alig megy vásárló. Nyilván én sem állnék sorba és nem teszteltetnék egy tő muskátliért. Érthető, hogy ez így nem működik.
Meg különben is mindent online rendel mindenki már egy éve.
A közértek előtt kevésbé kígyóznak a sorok, láthatóan lényegesen népszerűbb lett az online rendelés, mint a sorakozás a bolt előtt. Egyedül szombat délelőtt szoktak hosszabb sorok kanyarogni. 

Április 14 - az oltakozás

Tegnap beoltottak 530.000 embert, ami a lakosság 0.65%-a. Szoktak oltani ennél többet és kevesebbet is, a csúcs eddig a 730.000 beoltott egy nap alatt. Jobb lenne a naponta másfél millió…
Teljes számokat tekintve pedig eddig majdnem 20 millió oltást adtak be. (Mire kimegy ez a poszt, remélem már több, mint 25 milliónál áll a számláló.)

Ne felejtsük el, hogy itt nem oltanak mindennel, még az AstraZeneca oltást is csak 60-nál idősebbek kaphatják, ráadásul aki fiatalabb és az első adagja Astra volt, annak másodiknak már nem ezt adják. Tehát elmondhatjuk hogy az oltások lényegében csak a Pfizerre támaszkodnak és ha így nézzük, akkor egész jó a helyzet. Modernával is oltanak, de nagyon keveset, a többi fajta oltásról itt Berlinben pedig szó sincs. A halálozási arány a magyar huszada ami azért érdekes mert Magyarországon a védekezés sikerességét a halottak számában mérik. Most a második helyen áll Magyarország a világranglistán, annyira tragikus a helyzet. 

Továbbra is népszerű az oltakozás Berlinben, pár napja láttam egy felmérést amiben az állt, hogy a lakosság 80%-a oltatna, tehát van remény. Már csak gyorsabban kellene oltani. Indítványozták, hogy gyógyszertárakban és lényegében bárhol is lehessen oltást felvenni, remélem ezt is bevezetik. Jó lenne. 

Vasárnaptól az az új szabály, hogy aki kétszer oltott és eltelt a második oltásától 14 nap, az szabadon kószálhat, nem kell boltba menetel előtt teszteltetnie. Ez jól hangzik, de aki most teljesen oltott az vagy nagyon öreg, vagy valami baja van és pont kimaradnak azok az emberek, akik oltatni szeretnének, de még nem kaptak behívót. Ez meg eléggé “baszóggyámeg” merthogy önállóan jelentkezni nem lehet mifelénk, türelmesen kell várakozni a behívóra. Türelmesnek lenni pedig nehéz és egyre nehezebb is egy ilyen helyzetben.  

Szabadság?

Itt nem a beadott első dózisok számától függ az, hogy mikor leszünk szabadok, hanem attól, hogy hányan betegedtek meg 100.000 főből. A védettség kialakulását pedig a megkapott második vakcina utáni 14. napon éri el az ember. Addig nem lesz szabad. Legalábbis ez van 2021 április 14 -én.

Magyarországon

Annyira örülök annak, hogy egyre több és egyre fiatalabb ismerőseim kapnak behívót oltásra. Legalább az ő helyzetük rendeződik. Az is igaz, hogy a legfiatalabb is 37 volt, aki behívót kapott, de legalább már kapott. 🙂