A repülős korszak vége?

Nagy szerelmem az utazás. Életem egyik legfontosabb mozgatórugója, ez tagadhatatlan. Az utazás áll az összes (vagy majdnem az összes) jövő felé megtett lépésem mögött. Engem az motivál, hogy eljuthassak valahova, valahogyan a jövőben, hogy ott lehessek, ahol akarok lenni, addig, ameddig akarok. 
Ráadásul roppantul utálok másfél óránál többet uzatni bárhova. 

 

Itt Berlinben egész más jön a sajtóból, egész mást zúdíztanak ránk, mint Magyarországon. És ez itt most különösen fontos.

Magyarországon 90%-ban a “jaj, mind meghalunk, jön a gonosz klímaváltozás” cikkekel van tele a net. Az újságírók általában csak arról írnak, hogy nagy katasztrófa közeleg, de azt nem említik meg, hogy “kispofám, ha el akarod kerülni, ha nem akarsz megpurcanni idő előtt, ezen és ezen a dolgon változtass”.
Berlinben is vannak ilyen cikkek, de többségben vannak azok, amik felhívják a figyelmünket arra, hogy mégis mit tehetek én, te vagy ő azért, hogy jobb legyen.

Ebben a cikkáradatban egyre erősödik az a hang, ami azt duruzsolja a fülünkbe, hogy a repülés gáz, hogy fel kellene hagyni ezzel a környezetszennyező tevékenységünkkel, helyette inkább vonattal menjünk.

Napi 1000 repülő Berlinben?!

Nem írtam el a számot sajnos. Én is többször átszámoltam, de sajnos nem. 100 is sok. Eddig azt hittem.
A múlt héten egyik nap azzal volt tele a helyi sajtó, hogy (oké, a berlini repterek szörnyen gázok  de) aki aznap repül, az menjen ki előbb, mert aznapra hatalmas forgalmat vártak. A Tegel reptérről 650 gép indult, a Schönefeld reptérről pedig 350. Egy nap alatt. 
Ez ezer gép. És egyetlen repülő is hatalmas szennyezést jelent a környezetre, nemhogy ezer.

Vonat, mint a repülés alternatívája?

Elmesélem, hátha valaki nem ismeri a viszonyokat.
Németország vasúthálózata igen fejlett, bár van még hova fejlődnie a kínaihoz képest.
Ez azt jelenti, hogy a vonatok tiszták, rendezettek, gyorsak, általában pontosak, főleg pedig járnak. Elvileg a Deutsche Bahn a helyi MÁV, de vannak más szolgáltatók is, tavaly pedig megjelent az első fapados vonat, a Flixtrain.

Németország nagy. Itt vannak országon belüli, városokat összekötő repülőjáratok, nem is egy.
Frankfurtba elrepülni Berlinből majdnem annyi idő, mint Budapestre repülni mondjuk a Wizzairrel.

Ha viszont vonattal akarnék menni Berlinből Budapestre, akkor a szakállam kinőne közben és nem azért, mert a német rész tragikus állapotban van.
A legrövidebb út átszállás nélkül majdnem 12 óra, de van olyan, ami 17 óra alatt teszi meg ugyanezt a távot öt átszállással.
Az ára a legolcsóbb vonatjegynek most 100 euró, de van 250-ért is.

A repülés ehhez képest ingyen van. Én általában a 9,9 eurós jegyeket szoktam venni. (Ez 3200 Ft, irányonként) persze nem mindig sikerül kifogni az ilyen olcsó jegyeket, van, amikor drágábbat veszek, de az is 15 euró szokott lenni. Vagyis egy retúr jegy megvan 10.000 Ft-ból maximum.

Egyszóval a repülés már nem a gazdagság szimbóluma. Sőt.
Aki repül, az kevesebbet költ, mint aki vonatozik.
A ráfordított időről meg ne is beszéljünk.

Tök jó alternatívája lenne a vonat a repülésnek, ha egész Európában olyan lenne a vasúthálózat, mint Kínában. Ha itt is száguldanának ötszázzal a vonatok, nem csak 270-nel “sétálnának”.  
Ha el tudnánk junti mondjuk Milánóba 2 óra 20 perc alatt,  vonattal, nem jutna eszébe az embernek repülőre ülni.  

Kínában rövidebb távra a vonat nyer a repülővel szemben. Gyorsabb elvonatozni valahova (pl. Peing – Sanghaj) mint kizötyögni a reptérre (a pekingi reptérre is gyorsvonat megy), a reptéren kivárni az időt, odarepülni és a reptérről bezötyögni a városba. Nyer a vonat. Olcsóbb is. 

Repülő vagy vonat országon belül?

Tavaly amikor Frankfurtba utaztunk, akkor és azóta az összes módozatot kipróbáltuk. Odafelé az állami vasúttal mentünk. Szuper volt, 270-nel száguldottunk, de az út akkor is 5 óra volt.
Visszafelé a Flixtrainnel jöttünk, ami szintén 5 és fél óra volt, de a szolgáltatás fájdalmasan szar volt. Nincs mit szépíteni.
A repülés ezzel szemben viszont kb. egy óra és ha azt is beleszámítjuk, hogy ki kell menni a reptérre, ott seggelni 1-2 órát, majd a másik városban bejutni a városba, akkor is nyerünk rajta egy vagy másfél órát.

 

Csak ne lenne az a fránya CO2 kibocsátás

Egyre hangosabbak a #NoFly és #FlyLess mozgalmak. Nem véletlenül. A repülés adja a világ széndioxid kibocsátásának 3%-át, ami még nem lenne olyan riasztó adat, de alig 10 év alatt megduplázódott a repülőjáratok száma. Nem meglepő módon Ázsiában emelkedett legjobban ez a szám, itt Európában kicsit le vagyunk maradva. (Ebben is.)

Múltkor megkérdeztem barátunktól, Googlétől, hogy egy repülő hányszor annyi széndioxidot ereget, mint egy kocsi és egy olyan rettenet számot dobott ki, amit egyszerűen nem hszek el.
Azt írta a cikk, hogy 390-szer annyi gázt ereget, mint egy átlag autó.

Ez olyan sokkoló volt, hogy tovább nyomoztam, de még olyan nagyon egyértelműre nem bukkantam, kivéve az IPCC tök hivatalos, döntéshozóknak szánt összefoglalóját. Majd átrágom magam rajta.

Ciki repülni

Ez a gondolat is északról jön és egyre terjed mifelénk is. Olvasd el ezt a cikket.
Az is tény, hogy olyan gyorsasággal terjed, hogy ha így megy tovább, tényleg pár év és az emberek leszoknak a kedvtelésből repülésről.

Nekem is le kell majd szoknom róla.

Jót tenne a bolygónak.