2023 február, helyzetjelentés

Nem felejtettem el, eszemben volt csak nem jutottam el odáig, hogy leírjam, mi a helyzet. 2023 február végén írom ezeket a sorokat, egy frontokban bővelkedő napon, amikor az ember csak bámul ki a fejéből és „ma nem”. Persze ez a nap pont jó arra, hogy megírjam az összefoglalót. Szóval mi a helyzet ma?

Jön a tavasz!

A szomszéd virágbolt előtt már pompáznak a tavaszi szépségek, van több ág gyönyörű „tulipánfa” is, a cseresznyevirágokról ne is beszéljünk. Reggelente a rigók koncerteznek és ha jól látom, évről évre többen vannak. Mondjuk ragadozójuk sincs, így meg nem csoda.

Reneteg az ukrán a városban

Mindig csodálkozva hallom a magyar rádióban, hogy „az éjszaka 1800 ukrán állampolgár érkezett” aztán azt nem teszik hozzá, hogy a többségük nem azért mert Magyarországra, hogy ott is maradjon hanem hogy gazdagabb régiók felé vegye az irányt. Itt Berlinben ha jól emlékszem 60.000 ukrán telepedett le tavaly. Idén ennél több jön. A legérdekesebb adat az, hogy ezzel a számmal rögtön a második legnagyobb kisebbség lett a török után a városban. Mondom, ez berlini adat, de Németországban tavaly 1,04 millió ukrán telepedett le. Nem érkezett, hanem letelepedett!
Magyar fejjel lehetne most a kákán is csomót keresi és megkeresni a felelősöket és jó alaposan meghurcolni őket (mintha ettől a helyzet megoldódna), de ha német fejjel nézzük, akkor igyekezzünk ebben is a jót meglátni.
Németország a világ második legelöregedettebb társadalma. Ne örülj annyira magyar fejjel gondolkodó, Magyarország sem kispályás, ott hamarosan a lakosság 25%-a lesz nyugger. És nem 2800-ban. 🙁
Szóval a német nagy előre gondolkodó, akkor is ha néha alaposan mellényúlnak. (Legalább nem abban lelik perverz örömüket, hogy a megváltoztathatatlan múltat akarják bármi módon megváltoztatni, mintha vissza lehetne menni száz éveket a történelemben.)
Szóval az van, hogy öregszünk és a német kényelmes nép. Nem akar itt senki száz évig dolgozni és lassan ott tartunk, hogy 60 évesen már elég kevesen akarnak hozzátenni bármit is az ország haladásához. Az emberek inkább élvezni akarják azt a pár évet ami még van, nem dolgozni akarnak 75 éves korig. Igazuk van? Igen!
Mondjuk ha ezt összevetjük azzal, hogy a 20 éves gyerekem már azon töri a fejét, hogy a fenébe érhetné el azt, hogy nem kell dolgoznia, főleg nem másnak, akkor a probléma igen égető lesz hirtelen. A fiatalok nem akarnak „örökre elköteleződni a szent multi oltárán” és az idősebbek meg inkább egy luxushajó fedélzetén képzelik el az életet. Marad tehát a középkorú lakosság, akiknek szintén kevés esélyük lesz a nyugdíjra, tök mindegy mennyit fizettek be a nyugdíjkasszába.
Szóval valahogyan fel kell duzzasztani a munkaképes és dolgozni akaró korosztályt és erre tök jók az amúgy nem tök hülye és nem képzetlen ukránok.

Országos jegy

Amikor tavaly először volt 9 eurós jegy, már látszott, hogy ennek lesz következő fordulója is. Idén asszem májustól lesz helyette 49 eurós jegy, ami a magyar változattal szemben a komplett országa vonatkozik, ami hétszer akkora, mint Magyarország és a városon belüli közlekedésre is vonatkozik.
Ez nem jelenti azt, hogy azokon a ritka alkalmakon kívül, amikor kimozdulok itthonról tömegközlekedjek, de majd meglátjuk.

Választások

Nyert a CDU, az eddig hatalmon lévő SPD helyett. Majd kiderül, hogy jobb lesz-e.

Érthetetlen klímaaktivisták

Az történt ma reggel, hogy – figyelj!- klímaaktivisták fákat vágtak ki a városban. Kétszer olvastam el a címet, majd kiderült, hogy arról van szó, hogy a figyelmet szeretnék felhívni arra, hogy percenként 42 focipályányi erdőt vágnak ki a bolygón. Ez azért durva.

Berlin legyen klímasemleges 2030-ra!

2035 volt az eredeti cél, aztán most felreppent hogy inkább legyen az 2030. Vagyis 7 év múlva legyen a város klímasemleges. Szerintem ez egy szuper kezdeményezés, úgyhogy drukkolok neki. Kérdés az, hogy ez nem csepp-e a tengerben. A fene sem tudja.

Ez van 2023 február 22-én.

A korábbi helyzetjelentéseket itt olvashatod.