2022 január 14 – helyzetjelentés

2022 január 14, péntek. Ebben a helyzetjelentésben csupa jót fogok mondani és ha összevetjük az egy évvel ezelőtti állapottal, akkor a javulás jelentős. Nem minden szempontból, de a hangulat mindenképp szuper mert éppen kellemes 24 fokban egy medence partján ülök egy ötcsillagos szállodában (természetesen Sheratonban) egy jó reggeli után, Dubaiban.

Hogy kerülünk ide?

Még hónapokkal ezelőtt foglaltunk egy hajóutat mert akkor azt hittük hogy mostanra a helyzet sokkal jobb lesz és nyugodtan lehet bátrabban előre tervezni.
Nem így lett és ami azt illeti, elég lutri az utazás.


Úgy indultunk el egy hete Berlinből, hogy már az jó, ha kijutunk a városból, és fel tudunk szállni a repülőre. Sikerült. Aztán az is egy távolinak tűnő reménysugár volt, hogy beengednek Magyarországra, hogy el tudunk menni megnézni egy házat, hogy el tudunk menni az operába (Erkelbe, mert éppen ott van az opera) hogy … és még sorolhatnám. Aztán az meg pláne távolinak tűnt, hogy még Dubajba is beengednek, aztán tessék.
Nem mondom, hogy a hajóút szervezésével nincsenek gondok, mert vannak a Costa részéről mert megint nem tud szervezni.


A Costa a nagy Carnival egyik leányvállalata és hiába minden, képtelenek az embert kiértesíteni. Mindegy, majd lesz valahogy.
Pár óra múlva úgyis kiderül, felengednek-e a hajóra vagy sem. Hogy a hajó elindul-e és még sorolhatnám. Egyszóval egy csomó “HA…” van az utunkban.

Milyen a hangulat?

Nem jártam még Dubaiban de a hangulat itt jobb, mint Berlinben. Ha az ember megfizeti, akkor nem találkozik csak kevés emberel és igen magas színvonalú szolgáltatások vannak.
Az utcán is maszkot hordanak az emberek, zárt helyen pedig sajnos csak az orosz és a magyar turisták képtelenek felvenni vagy helyesen használni.

Mi van a vírussal?

Itt a helyzet sokkal jobb, mint Berlinben, töredéke annyi fertőzött van, mint nálunk, Magyarországgal összehasonlítani pedig nem lehet mert ha jól láttam, akkor Magyarországon igen nagy a lazaság, alig tesztelnek, ezáltal nem is tudják, mi a helyzet.


A berlini helyzet érdekes, vagyis olyan, amilyennek várták.
Hozzáteszem, hogy szerintem a létező legjobbkor húztuk el a csíkot mert itt most ötöde, hatoda annyi fertőzött van, mint a mi városrészünkben.
Az is igaz, hogy nálunk még a háromszor oltott is átesik hetente néhány tesztelésen, nemhogy az oltatlan.

Ha jól veszem ki a helyzetet, az oltatlanok egyre inkább ki vannak rekesztve a társadalomból, tömegközlekedni már csak bajosan tudnak (értsd: busz, metró, villamos sem jöhet szóba) a shoppingolás meg már hónapok óta tiltott számukra. Hozzáteszem, hogy a közepesen átoltott Berlinben is a lakosság 78%-a kétszer oltott. Nálunk van egy csomó gyerek, akiket nem lehet oltani, szóval elenyésző kisebbségben vannak az oltatlanok.

A múlt héten láttam egy oltásellenes tüntetést, ahol nem voltak többen 100-nál viszont erre a “tömegre” kivezényeltek egy csomó rendőrt.
Hozzáteszem, hogy az oltásellenes, vírustagadó az össze van mosva a sutyerák, tanulatlan idiótával, aki abban is hisz, hogy a föld lapos és egyre kevesebben tudják bevállalni azt, hogy nem mennek dolgozni, nem közlekednek, nem vásárolnak, viszont ők a fogykosok, ami elég kellemetlen címke.

Milyen szabályok vannak?

Dubajban maszkot hord mindenki, viszont egyéb korlátozás nincs. Nem kell védettségi kártyát mutogatni sehol, nem kérdezik, hogy oltottak vagy teszteltek vagyunk-e.
Ezen kívül azt olvastam a helyi újságban, hogy mivel itt az emberek 92,9%-a oltott (az nincs oltva, aki gyerek vagy beteg) és hiába magas az új fertőzöttek száma, kórházba roppant kevesen kerülnek, így hamarosan megszűntetik az összes korlátozást.

Berlinben egyre csak szigorítanak. Az iskolákban naponta tesztelik magukat a diákok, és ha az ember mondjuk be akar menni a munkahelyére, akkor is kell egy friss negatív gyorstesztet villantania. Egyszóval szarrá vagyunk tesztelve és a tesztelés mindenkire vonatkozik.
Azon megy a felháborodás, hogy aki háromszor oltott, annak nehogymá’ a három oltása mellé kelljen egy friss teszt ahhoz, hogy beüljön egy kávézóba.
Egyszóval az ember még oltottként is otthon ül.

Vége lesz egyszer

De az is látszik, hogy vége lesz egyszer ennek a fosnak és a covid utáni élet sokkal jobb lesz, mint előtte volt. Kellett ez az emberiségnek.
Másrészt, az is sejthető, hogy a következő pandémia sokkal butálisabb lesz és most szerencsének volt, hogy ezt így meg tudtuk oldani. Már ahol meg tudták oldani a dolgot.

“A védekezés sikerét a halottak számában mérjük.”

Kíváncsi vagyok, hogy a pár év múlva mit mutatnak majd a számok a védekezés sikerességéről, melyik stratégia vált be, melyik nem.

A következő egy hónapban

Ha minden jól megy, még vár ránk egy kellemes hajóút erre-arra, aztán újra néhány nap Dubajban, majd otthon néhány nap jeltag, és ha jól számolom két hét múlva már talán Berlinben is jobb lesz a helyzet.
Aztán majd kiderül, mi lesz. Jó lenne idén eljutni Miamiba (is).