Helyzetjelentés 2021 március 14-én

Teljesen felemás a helyzet 2021 március 14-én. 
Ami egy hónapja még irtóra zavart, az részben megszűnt, ugyanis megnyíltak a boltok, de ezt most ne úgy képzeld el, hogy szabadon flangálhatunk ki-be, mintha semmi sem történt volna. Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet.
Az van, hogy a megbetegedések száma eleinte csökkent, majd beindult a harmadik hullám, ennek ellenére megnyitották a boltokat.
Így most az a szabály, hogy úgy mehetsz boltba, hogy előre bejelentkezel online, de 40 négyzetméterenként csak egy ember lehet bent és ha már bejutottál, akkor sem lehetsz bent akármeddig. Limitálva van, mennyi időt lehetünk bent.
Ezzel majdnem párhuzamosan megnyílt néhány múzeum is. Az állami üzemeltetésű (egyben legnagyobb, legfontosabb, leghíresebb) múzeumok lesznek nyitva március 16-tól, de ide is be kell jelentkezni, viszont nincs megszabva, mennyi ideig bámulhatod a kiállítást.
Az állatkert is megnyílt, amit mi ki is használunk majd mert hamarosan elmegyünk megnézni a pandákat. Persze az állatkertben sem lehet bármeddig mászkálni, hanem 4 órát lehet bent eltölteni. Ez is valami. 

A beadott oltások száma szépen, folyamatosan, egyenletesen növekszik, most ott tartunk, hogy napi legalább 260.000 embert oltanak be az országban. 
Berlin viszonylag jól áll az oltásokkal mert itt a 70 és 80 közöttiek 40%-a van beoltva. Fontos megemlítenem, hogy itt nincs olyan fejetlenség, mint Magyarországon, hogy aki odamegy az oltóhelyre és türelmesen vár, azt előbb-utóbb beoltják. Itt ilyen nincs. 

Elkezdődött a harmadik hullám, szépen oltják az embereket, de mindez nem jelenti azt, hogy hirtelen egyre jobbak lennének a számok, sőt, a legújabb hírek szerint húsvétra több lesz a beteg, mint karácsonykor volt. Akkor pedig sok volt. 
Kis érdekesség, hogy úgy emlékszem, december 16-án zártak be megint mindet (az éttermek, edzőtermek, kávézók, mozik, színházak, stb. előtte is zárva voltak) ezzel szemben azt tervezik, hogy március 22-én újra megnyitják az iskolákat és már mindenki mehet suliba. 
Eddig csak az első három osztály, aztán az első hat osztály járhatott. Hogy ez hogy jön össze azzal, hogy nagyon sok új beteg lesz és ennek ellenére mehetnek a gyerekek suliba… ne kérdezd. 

Pillanatnyi állás szerint ha ebben a tempóban halad az oltás, akkor még 490 nap van hátra az egészből, ami egész pontosan 2022 július 17. 
Nagyon remélem, hogy tényleg több oltás jön, hogy tényleg begyorsul az oltás és hogy igaza lesz a szakértőknek, hogy a nyárra, nyár végére, de legrosszabb esetben októberben már a régi, megszokott életünket élhetjük. 

Nagyon mennék már mindenhova és bárhova. 
Hát, ez van 2021 március 14-én. 

Ha te is szeretnéd látni a pillanatnyi számokat, itt megteheted, ezen az oldalon pedig az oltás menetét kísérheted figyelemmel.