Helyzetjelentés 2021. július 14

Rohan az idő, el kell ismernem. 2021. július 14-én Berlinben vagyok éppen. A helyzet nyugis, de ugyanakkor aggasztó is. Vírusilag romlik, másfél hét alatt jutottunk el a NULLA (!) új betegtől oda, hogy már megint 50 fölötti van naponta és ez valószínűleg nem fog javulni.

Az előző havi helyzetjelentést itt találod.

A beadott oltások száma folyamatosan növekszik, most 84 Millió darabot már beadtak az országban. (Friss adatokat itt találsz)  Tegnaptól lehet menni bejelentkezés nélkül is egy helyre oltakozni, és a helyi vezetés igyekszik minél több oltást szerezni. Nem is csoda, nyakunkon az indiai mutáns. Már 90%-ban az fertőz. Az előrejelzések szerint 70 és 80% között fog megállni az oltottak aránya.

Mit szabad és mit nem?

Nem tudom, valahogy megmaradtam annál a szokásomnál, hogy itthon ülök és csak ritkán megyek ki. Ez a ritkán lényegében estét jelent, általában napnyugta után, mint a vámpírok. Ezzel csak az a gáz, hogy most este fél 10 után megy le a nap, de utána is világos van, hajnali ötkor meg kel a nap, így átmentem zombiba és marha keveset alszom. Ma talán 3 órát aludtam.

Étterembe be lehet ülni, legalábbis kintre. Ezt ki is használjuk mert elég rendszeresen eszünk itt-ott-amott hétvégén és már az adatainkat sem kell megadni. Tök jó.

Boltba nem próbáltam bemenni, a fél éve hiányzó mamuszomat majd valahogy, valahol pótolni fogom mert mamusz nélkül nem élet az élet télen.

Tervek?

Lassan megkapjuk a második oltást de utána -ha a helyzet is olyan és lehet utazni-, akkor irány Magyarország. Van egy csomó dolgunk ott.

A távolabbi tervek ködösek. Annyira ködösek, hogy többször lepattantam már egy-egy utazásról mert kiderült, hogy tök jó, hogy oda akarok menni, de a fogadó ország nem enged be EU-ból érkezőket. Szóval bukta. Hogy mikor engednek be innen valakit? Azt nem tudni. Majd. Majd egyszer.

Milyen a hangulat?

Azzal nincs gond. Bizakodó a hangulat, de az látszik, hogy ezt a mostani szabadabb helyzetet ki kell használni, lesz ez még rosszabb is. Sajnos. Mondom én, az örök optimista.
Az is látszik, hogy akkor fog megoldódni a dolog, ha minden ország beoltotta a lakosságának többségét. Vagy mindenkit.